Avi/ujkelet.live

A háború 366. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt közölte, hogy megerősítette erőit a gázai határon az október 7-i mészárlás évfordulóján.

A hadsereg úgy értékeli, hogy a Gázából eredő támadások magukban foglalhatják a rakétázásokat, esetleg Izrael középső részére is.

Az október 7-i évforduló támadásaira való felkészülés részeként a hadsereg megerősítette a védelmet mind a gázai határ mentén, mind a Netzarim folyosó területén az övezet középső részén, mely kettészeli az enklávét.

,,A Déli Parancsnokság felkészült védekezésben és a támadásban több forgatókönyvre, valamint lehetővé teszi a megemlékezések biztonságos lebonyolítását a [gázai határközösségekben]” – áll a hadsereg közleményében.

Több századot is bevetnek az izraeli határ menti közösségek védelmére, és támadások esetén koordinálnak majd a rendőrséggel és az egészségügyi szolgálatokkal.

„A következő napokban fokozott készültségben vagyunk. Magas szintű készültségben… támadó akciókkal” – mondta a Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy.

Mindeközben a dél-gázai Rafahba és az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphia-folyosón nem csökkentették az erők számát, miközben a 162. hadosztály tegnap este új hadműveletet indított az észak-gázai Dzsabaliában.

A Dzsabaliában indított offenzívában több tucat terrorista halt meg légicsapásokban és tanktűz következtében.

Rafah területe átkerült a Gázai Hadosztályhoz, ez az első alkalom, hogy a regionális hadosztályt felelősséggel ruházzák fel az övezet ilyen nagy része felett.

Katonai források szerint bár a Hamászt mint katonai szervezetet nagyrészt felszámolták, operatívjai továbbra is végrehajthatnak rakétatámadásokat.

A légierő délután a hírszerző szolgálatok és a Déli Parancsnokság irányításával célzott támadást hajtott végre terroristák ellen a Gázai övezet északi részén, akik egy parancsnoki helységben tevékenykedtek, melyet egy korábban iskolaként szolgáló létesítménybe ágyaztak.

A terroristák a létesítményt terrortevékenységek tervezésére és végrehajtására használták az izraeli hadsereg és Izrael Állam ellen.


10/7: Az október 7-i mészárlás évfordulójára emlékezve az izraeli hadsereg kiállítással készült az Izraelbe október 7-én behatoló és a Gázai övezetben harcoló Hamász terroristáktól lefoglalt hadianyagból, azzal a céllal, hogy a világ elé tárja őket.

Mától kezdve és a hét folyamán a kiállítás nyitva áll diplomaták, nemzetközi kutatóintézetek képviselői és külföldi riporterek előtt.

A kiállításon csak azok a járművek és felszerelések láthatók, amelyekkel a terroristák október 7-én beszivárogtak, beleértve a kisteherautókat, motorkerékpárokat, traktorokat, egyenruhákat és titkosszolgálati anyagokat, valamint fegyvereket, köztük páncéltörő rakétákat, RPG rakétákat, rakétákat, robbanóeszközöket és drónokat.

A harcok kezdete óta a hadieszközöket begyűjtő egység körülbelül 70 000 zsákmányt foglalt le, köztük körülbelül 1250 páncéltörő rakétát és RPG-t, valamint körülbelül 4500 robbanóeszközt.

A kiállítást Tzrifinben a Technológiai és Logisztikai Osztály rendezte be a hadieszközök begyűjtéséért felelős egység vezetésével.


Toll és papír: A 12-es csatorna riportja szerint a Hamász terrorszervezettel folytatott tárgyalásokat közvetítő katari tisztviselők a múlt héten azt mondták a túszok családjainak, hogy a terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar már nem hívja őket.

Szinwar most már csak tollal és papírral kommunikál – ez a döntés a Hamász és a Hezbollah vezetését célzó merényletsorozat után született –, ami kihívást jelent a közvetítői erőfeszítéseikben.

A tisztviselők azt is közölték a családokkal, hogy Szinwar valószínűleg túszokkal vette körül magát, és eloszlatták azokat a feltételezéseket, amelyek szerint egy izraeli légicsapásban megölték.

„Izrael olyan merényletpolitikát fogadott el, amely összeegyeztethetetlen a megállapodással. A múltban ott volt [a Hamász korábbi politika vezetője, Iszmail] Hanije, akit likvidáltak. Most ott van Khaled Mashaal, és ő sokkal keményebb, mint Hanije” – mondták a tisztviselők a 12-es csatorna szerint.


Észak Nyilai: Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy légicsapásban meghalt a Hezbollah szakaszparancsnoka a dél-libanoni Kafr Kila faluban, aki a január 14-i halálos páncéltörő rakétatámadásért volt felelős.

Hacher Ali Tawil volt a felelős a támadásért, amelyben a 45 éves Barak Ayalon és 76 éves édesanyja, Miri Ayalon meghalt, amikor egy páncéltörő rakéta becsapódott Kfar Juvalban lévő otthonukba.


Evakuálás: Az izraeli hadsereg felszólította a libanoni civileket 25 dél-libanoni faluban és városban, hogy haladéktalanul meneküljenek az Awali folyótól északra. A hadsereg közölte továbbá, hogy tájékoztatni fogja a civileket, amikor a visszatérés biztonságos lesz.

Az elmúlt napokban a hadsereg több tucat dél-libanoni területet, köztük a Litani folyótól északra fekvőket is evakuálásra szólította fel.


Egy karcolás sem: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a múlt heti iráni ballisztikus rakétatámadás ,,még csak meg sem karcolta” az izraeli légierő képességeit, és ígéretet tett arra, hogy Izraelt nem fogják elrettenteni ellenségei.

A támadás során kisebb károkat szenvedett Nevatim légibázison tett látogatása során Gallant hangsúlyozta, Izrael választja meg a válaszadás módját és idejét.


Jaffó: A 33 éves Victor Shimshon Green a hetedik áldozata a kedd esti terrortámadásnak Jaffón.

A másik hat áldozat: Revital Bronstein (24), Ilia Nozadze (42), Sahar Goldman (30), Inbar Szegev Vigder (33), Nadia Sokolenco (40) és Jonasz Chroszisz (26).

A terrortámadást végrehajtó két terrorista, Mohammad Meszek és Ahmed Himuni Hebronból a Hamász terrorcsoport tagjai.

A terroristák több órával a támadás előtt bejárták Tel-Avivot, a puskát egy fekete hátizsákba rejtve. A terroristák Hebronból érkeztek Jeruzsálembe, és onnan délután taxival mentek Tel-Avivba. Az izraeli arab taxisofőrt a Sabak belbiztonsági szolgálat letartóztatta.

A terroristák percekig a jaffói mecsetben voltak, majd elindultak végrehajtani a terrortámadást. Ellenőrizték, hogy voltak-e előzetes ismereteik a helyről, de a mecset alkalmazottai nem ismerték a terroristákat. A hívők még a rendőrségnek is jelentették, hogy a terroristák figyelmeztették őket, hogy ne menjenek ki – közvetlenül azelőtt, hogy elindultak volna a terrortámadást végrehajtani. A terroristák a hátizsákot a mecsetben hagyták, miután kivették belőle a fegyvert. A mecsetből kilépve lövöldözni kezdtek a villamos peronjára, felszálltak a járműre, lelőtték az utasokat, majd leszálltak és folytatták a lövöldözést.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post A hadsereg felkészül a Hamász támadásaira first appeared on Új Kelet Live.