Avi/ujkelet.live

A háború 380. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 401. páncélosdandár parancsnoka, Ehszan Daqsza ezredes elesett a a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 358-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Ehszan Daqsza ezredes

Ugyanebben az incidensben egy másik tiszt súlyosan megsebesült.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint Daqsza harckocsiját és egy másik harckocsit robbanószerkezet találta el a Dzsabaliában végzett műveletek során.

Daqsza az egyik legmagasabb rangú tiszt, aki a gázai harcok során elesett.

A 41 éves Daqsza Dalijat al-Karmel drúz közösség lakosa volt. Júniusban vette át a 401. dandár parancsnokságát. Daqszát az Északi Parancsnokság vezetője kitüntette a 2006-os ajta as-Sab csatában való részvételéért.


Jordán-völgy: Az izraeli erők vasárnap letartóztattak négy gyanúsítottat egy M-16-os puskával és tárral Nabi Musza térségében, a Jordán-völgyben, miután gyanús viselkedésről szóló bejelentések érkeztek.

A terroristákat és a hadieszközöket átadták a biztonsági szolgálatoknak.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.


Csempészet: A hadsereg tegnap meghiúsította fegyverek drónnal való becsempészését Egyiptomból Izraelbe.

A térfigyelő kamerákat figyelő katonák észleltek egy drónt, amely átlépte a határt, és a Karakal zászlóalj csapatait a helyszínre vezényelték.

A katonák tüzet nyitottak a drónra, és földre kényszerítették. A drónról kiderült, hogy nyolc kézifegyvert és tárakat szállított.


Északi front: Több mint 170 rakétát lőttek ki reggel óta Libanonból Észak-Izraelre. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülés nem történt.


Támadás: A hadsereg délután közölte, hogy csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik dél-libanoni rakétavetőjére, amellyel ma reggel több tucat rakétát lőttek ki Nyugat-Galileára.

A rakétavető egyike volt a Hezbollah több tucat helyszínének, amelyeket az izraeli légierő az elmúlt 24 órában lebombázott.


Szárazföldi manőver: Mindeközben a Golani-dandár csapatai célzott rajtaütéseket hajtanak végre Dél-Libanonban. Az erők eddig megöltek körülbelül 60 terroristát tűzharcokban és a légierő segítségével.

Lokalizáltak és leromboltak több tucat terror-infrastruktúrát föld felett és alatt, több tucat alagút nyílást, több száz fegyvert, melyeket a Hezbollah a határ mentén helyezett el, valamint dokumentumokat, melyeket a terroristák hátra hagyta.

Az elmúlt nap során a felderítők közelharcokat vívtak terroristákkal, sokat megölve közülük. Az egyik incidens során szerdán az erők egy földalatti infrastruktúrában találtak egy aknát benne rengeteg fegyverrel. A helyszín átfésülése során az erők hősies csatában megöltek négy terroristát, akik a földalatti infrastruktúrában rejtőztek.

A harcban elesett a Golani öt harcosa: Jákov Hillel törzsőrmester Jeruzsálemből 21 éves volt, Ofer Bachar őrnagy, egy századparancsnok Nesz Cionából 24 éves volt, Eljasiv Eitan Wieder törzsőrmester Jeruzsálemből, egy osztag parancsnok, 22 éves volt, Jehuda Dror Jahalom törzsőrmester Hebronból 21 éves volt és Elad Sziman Tov százados Tzofimból, egy csapatvezető, 23 éves volt.


Az első találkozó: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar vasárnap Kairóba utazott, és találkozott az egyiptomi titkosszolgálati új vezetővel, Hasszán Mahmúd Rasaddal, jelentette a Walla hírportál egy, a részleteket ismerő forrásra hivatkozva.

Rasadot kevesebb mint egy hete nevezték ki, és ez volt az első találkozója egy izraeli tisztviselővel.

Az izraeli hadsereg szerdán likvidálta a Hamász terrorszervezet vezetőjét, Jechíje Szinwart. A forrás szerint Bar azt mondta Rasadnak, hogy Szinwar megölése lehetőség teremt a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalások megújítására, és hangsúlyozta, hogy Egyiptom kulcsszerepet játszik ebben az erőfeszítésben.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 358, terrorelhárítás, északi front és az első kairói találkozó first appeared on Új Kelet Live.