Avi/ujkelet.live

A háború 385. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy öt katonája elesett a Hezbollah terrorszervezet ellen vívott harcokban Dél-Libanonban.

Két különálló incidensről van szó. Az elsőben négy tartalékos katona halt meg a Karmeli-dandár 222. zászlóaljából: Mordecháj Chaim Amojal zászlós Lodból 42 éves volt; Smuel Harari törzsőrmester Cfátról 35 éves volt, Slomo Aviad Najman főtörzsőrmester Mitzpe Jerikóból 31 éves volt és Svuel Ben-Natan főtörzsőrmester Rehalimból 22 éves volt.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint számos Hezbollah operatív bukkant elő egy alagútból és gránátokat dobtak a csapatokra. A katonák tüzet nyitottak rájuk, de nem világos, hányat találtak el.

Az ütközetben hat másik harcos megsérült, közülük hárman súlyosan. Kórházba szállították, őket családjaikat értesítették.

A másik incidensben elesett a 23 éves Gai Ben-Harus főtörzsőrmester Pardesz Hanna-Karkurból, az Oketz kutyás egység egyik parancsnoka.

Az incidensben az 55. Ejtőernyős-dandár 7155. zászlóaljának tartalékosa súlyosan megsérült.


Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Hamász terrorszervezet elit Nukba egységének parancsnokát, aki október 7-én a Re’im kibuc melletti út menti óvóhelyen izraeliek meggyilkolását és elrablását vezette, szerdán likvidálták egy légicsapással a Gázai övezetben.

Hagari szerint a Hamász terroristája, Muhammad Abu Attawi, aki a Hamász Bureidzs zászlóaljánál egy Nukba-parancsnokként szolgált, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) alkalmazásában állt 2022 júliusa óta.

Az október 7-i támadás során Attawi irányította a támadást egy Re’im melletti óvóhely ellen, ahová a Nova fesztivál résztvevői menekültek be.

A terroristák négy partizót élve túszul ejtettek, 16-ot pedig meggyilkoltak. Hétnek sikerült életben maradnia, és később kimentették őket.

Attawi részt vett az izraeli csapatok elleni támadásokban a gázai háború alatt.

A katonaság szerint a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) képviselői „a nemzetközi közösség és az ENSZ magas rangú tisztviselőitől is tisztázásokat és sürgős vizsgálatot követeltek az UNRWA alkalmazottainak október 7-i mészárlásban és az Izrael elleni terrorista tevékenységben való részvételükkel kapcsolatban”.


Adatok: Az izraeli hadsereg felvételeket közölt a Hezbollah terrorszervezet lefoglalt fegyvereiről a terrorcsoport elleni dél-libanoni támadás során.

,,Csak az elmúlt hónapban több mint 3200 célpontra mértünk csapást Libanon déli részén, köztük 350 fegyverraktárra” – mondta Hagari.

A csapatok mintegy 3200 robbanószerkezetet és mintegy 2500 páncéltörő rakétát és RPG-t foglaltak le.

29 civil vesztette életét az Észak-Izraelt célzó támadásokban, míg 50 izraeli katona esett el a határokon átnyúló összecsapásokban és az azt követő, szeptember végén Dél-Libanonban indított szárazföldi hadműveletben.

A hadsereg becslése szerint több mint 2000 Hezbollah-operatív halt meg a konfliktusban.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 5 katona elesett Libanonban és egy Nukba-UNRWA terrorista likvidálása first appeared on Új Kelet Live.