Avi/ujkelet.live

A háború 204. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy dróncsapással likvidálta az al-Dzsama’a al-Iszlamijja terrorcsoport egyik magas rangú tagját Dél-Libanonban.

Moszab Khalaf ,,számos támadást vezetett és mozdította elő” Libanonból izraeli célpontok ellen, főleg Har Dov környékén, és a Hamász terrorszervezet libanoni ágával is koordinált támadásokat.

Khalafot vezetés közben likvidálták egy autópályán Meidun közelében, mintegy 20 kilométerre az izraeli határtól.

,,Likvidálását azért hajtották végre, hogy csapást mérjen a terrorszervezet képességeire, hogy terrorcselekményeket mozdítson elő és hajtson végre, amelyeket mostanában terveztek Izrael Állam ellen az északi határvidéken”.

Az al-Dzsama’a al-Iszlamijja megerősítette Moszab Khalaf valamint Bilal Khalaf, a csoport fegyveres szárnyának, az al-Fadzsr Erők tagjainak halálát.

Rakétaeső: Mintegy 30 rakétát lőttek ki Libanonból a Hermon-hegy területére tegnap este, a lövedékek egy részét elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi pedig nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés. A szirénák nem aktiválódtak.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy több tucat Katuysa rakétával vett célba izraeli katonai bázisokat. A Hezbollah szerint a támadás a szövetséges al-Dzsama’a al-Iszlámijja terrorcsoport két tagjának meggyilkolására válaszolt.

Túszok: A Reuters tegnap este arról számolt be, hogy a Hamász terrorszervezet közleményt adott ki, amely szerint megkapta Izrael hivatalos válaszát a tűzszüneti tárgyalásokra, és megvizsgálja a közvetítők – Katar és Egyiptom – által elé terjesztett javaslatot. A jelentés Khalil Al-Hajját idézte, aki a gázai Hamászt vezető Jechíje Szinwar helyettese, és jelenleg Katarban él.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este arról számolt be, hogy a biztonsági szervezetek és a politikai kör nagy része támogatta az egyiptomi vázlat szerinti megállapodást, amely szerint a Hamász 20-40 túszt szabadon engedne, minden egyes túszért egy vagy kicsit hosszab tűzszünetért cserébe. A részleteket ismerő forrás szerint a megállapodás ,,napokon belül” megköthető.

A riport azonban megjegyzi, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök helyteleníti a részleges megállapodást, és egy átfogó megállapodásban érdekelt. Átfogó megállapodás nincs terítéken, részben azért, mert ahhoz a Hamász követelése szerint be kéne fejezni a háborút, amelyet Izrael ellenez.

A biztonsági megbeszéléseken kiderült, hogy a Hamász az egyezség első szakaszában nem követelte az ellenségeskedés beszüntetését. Az izraeli forrás azt mondta, hogy a tárgyalásokon megvitatott túszok száma az első szakaszban szabadon engedőkre vonatkozik. Elmondása szerint minden elrabolt után, akit a Hamász szabadon bocsát, plussz egy nap tűzszünet lesz.

Rafah: Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy döntött, hogy előbbre hozza izraeli látogatását. Blinkennek jövő hétvégén kellett volna érkeznie, de látogatását előrehozták keddre.

A részletekkel tisztában lévő források szerint az Egyesült Államok továbbra is ellenzi az izraeli műveletet a dél-gázai Rafahban, mivel az jelentősen rontaná a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás esélyeit.

A biztonsági szervezetek valódi aggodalomnak adtak hangot a túszok szabadulásának lehetőségével kapcsolatban, ha Izrael elindítja a hadműveletet Rafahban. A biztonsági szervezetek tisztviselői azt mondták a KAN-nak, hogy ez ,,az utolsó esély” a túszok hazahozatalára. ,,A túszokat vagy visszaadják egy olyan megállapodás keretében, amely késlelteti a Rafahba való belépést – vagy belekezdünk a rafahi háborúba, és ugyanúgy hagyjuk, ahogyan az övezet északi és középső részét hagytuk a Hamász embereinek.” A biztonsági szervezetek támogatják a fogolycsere megállapodást, mivel nem lehet pontosan tudni, mi lesz, ha a hadsereg megkezdi az offenzívát Rafahban.

Egyiptom: A Walla riportere két magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, mondván, izraeli tisztviselők pénteken azt mondták egyiptomi kollégáiknak, hogy Izrael kész ,,egy utolsó esélyt” adni a fogolycsere-megállapodásnak, de ha hamarosan nem történik előrelépés, akkor elindítja a műveletet Rafahban.

Az egyiptomiakat egyre jobban aggasztja az offenzíva, mely menekültek tömegének beáramlását eredményezheti a területére, és az utolsó pillanatban igyekeznek összehozni egy megállapodást , amely tűzszünethez vezet Gázában, és megállítja a rafahi inváziót.

Az egyiptomiak pénteken egyértelművé tették, hogy nyomást kívánnak gyakorolni a Hamászra, hogy megállapodás szülessen a túszok szabadon bocsátásáról.

Az izraeli üzenet az volt, hogy a rafahi művelet elindítására van egy egyértelmű határidő, és Izrael nem fog beleegyezni ,,a csalás céljából folytatott értelmetlen tárgyalások újabb fordulójába” – mondta az izraeli tisztviselő.

Izraeli tisztviselők szerint 33 túsz van a humanitárius kategóriában, és mindegyiket szabadon kell engedni. Izrael hajlandó rugalmas lenni a fogolycsere paramétereit illetően, és zöld utat adott az egyiptomi közvetítőknek a továbblépéshez.

The post Likvidálás Libanonban és az utolsó esély a túszok szabadulására first appeared on Új Kelet online.