Avi/ujkelet.live

A háború 204. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt 24 órában csapást mért mintegy 25 célpontra a Gázai övezetben, köztük terrorcsoportok által használt épületekre, fegyverraktárakra, földalatti helyszínekre és egyéb infrastruktúrákra.

Dróncsapással megsemmsítették a rakétaindító posztot, melyet terroristák Asdod támadására használtak. Egy másik rakétaindítóra is csapást mértek a dél-gázai Khan Juneszben, melyet a térségben bevetett izraeli erők ellen használtak.

Gáza középső részén a Jiftach-dandár tartalékosai egy épületből tüzet nyitni készülő terrorsejtet azonosítottak, légicsapást irányítottak rájuk, megölve a terroristákat.

Egy másik légicsapás, amelyet a csapatok irányítottak Gáza középső részén, egy járművet célzott benne nyolc Hamász-terroristával.

Északi front: A hadsereg délelőtt közzétett egy videót egy tegnapi légicsapásról a dél-libanoni Kafr Kilában, mely egy épületet célzott, ahol a Hezbollah két terroristája gyülekezett.

Az egyik terrorista már az épületben tartózkodott, amikor a Hezbollah második fegyveres tagját azonosította a 869. Harci Hírszerzési Egység, ahogy a videón is látható. A csapatok légicsapást kértek rájuk.

Továbbá a tegnap éjszakai csapások során a Hezbollah épületeit bombázták Rihanban és Kfarchubában, valamint infrastruktúrákat Sibában.

A tüzérség pedig Aalma as-Sab közelében lévő területeket támadott ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Szamária: Az éjszaka két terrorista tüzet nyitott a Szalem ellenőrzőpontra, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

A Határvédelmi Hadtest 636. Harci Hírszerzési Egység csapatai már lesben álltak a korábban elkövetett hasonló támadások miatt, amikor a terroristák járműve megérkeztek az ellenőrzőpont területére.

Forrás: Izraeli Védelmi Erők

Amikor a fegyveresek lövöldözni kezdtek az ellenőrzőpontnál, a katonák viszonozták a tüzet, mindkettőjüket megölték, és lefoglalták a gépkarabélyukat. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Irán: Az izraeli hadsereg eltávolította egy elfogott iráni ballisztikus rakéta maradványait, amelyeket túrázók találtak a Je’elim-pataknál, a dél-izraeli Arad közelében.

A rakéta egyike volt annak a 120-nak, amelyet az április 14-i iráni támadás során Izraelre kilőttek.

Az Izraeli Légierő CH-53-as helikoptere az elfogott rakétát a területről egy másik helyszínre szállította, ahol a tűzoltóság és a mentő csapatok eltávolította a veszélyes anyagokat. Miután biztonságosnak ítélték, a maradványokat egy katonai bázisra vitték további vizsgálatra.

A hadsereg szerint a Polgárvédelmi Parancsnoksága által koordinált művelet a rakéta súlya és a nehéz terep miatt ,,komplex” volt.

Szankció: Az amerikai külügyminisztérium felfüggesztette szándékát, hogy szankciókat vezessen be az Izraeli Védelmi Erők Netzach Jehuda zászlóaljával szemben a Júdea és Szamáriában elkövetett emberi jogi jogsértések miatt, és felülvizsgálja a kérdést az Izrael által az elmúlt napokban közölt információk fényében, hivatkozott a Walla hírportál az ügyet ismerő amerikai forrásokra.

A Biden-kormánynak szándékában állt megvonni az amerikai katonai segélyeket és kiképzést a zászlóaljtól, ami példátlan lépés az országok közötti kapcsolatok történetében.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Jáir Lapid ellenzéki vezető egyaránt nyilvánosan felszólította a Biden-kormányt, hogy ne mozdítsa elő ezt a lépést. Jichák Herzog elnök Kamala Harris alelnökkel, míg Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Gantz miniszter Antony Blinken külügyminiszterrel tárgyalt az ügyről.

Az elmúlt napokban több telefonhívás is zajlott az Izraeli Védelmi Erők és az izraeli külügyminisztérium jogászai és az amerikai külügy tisztviselői között, amelyek során Izrael új információkat osztott meg a Netzach Jehuda zászlóaljról – közölték izraeli és amerikai tisztviselők.

  • Egy 2022-ben készült Tik-Tok videó, amelyben a zászlóalj katonái lefilmezték magukat, amint bántalmaznak egy palesztin fogolyt, központi része volt a zászlóaljjal szembeni amerikai állításnak.
  • Izrael tájékoztatást adott a külügyminisztériumnak az incidens kivizsgálásáról és a megtett fegyelmi lépésekről.
  • Izrael tisztázta, hogy a katonák ellen nem indult polgári jogi per, mert a palesztinok nem tettek feljelentést.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint nem változott Blinken azon megállapítása, hogy a Netzach Jehuda zászlóalj súlyosan megsértette az emberi jogokat Júdea és Szamáriában, de jelenleg konzultáció folyik Izraellel a kérdésben, hogy megvizsgálják, tesz-e lépéseket ennek kezelésére.

The post Harcok, terror és a Netzach Jehuda megússza a szankciókat first appeared on Új Kelet online.