Írtam e vagy nem – aki nem tudná 1969 júniusában kezdtem a szakmát a Déli Hírlapnál. Slapajként vagy gyakornokként, kinek , hogy tetszik. Erről is készül a könyvem bár tudom, hogy ez a téma már csak történelem, s legfeljebb szűk körben az érintettek olvassák majd.Időnként kiragadok majd egy-egy részletet , pikánsabbakat a DH körül megesett eseményekből.

Ezek közül egy figyelemre méltó részlet, amikor a Délí Hírlap Kft felszámolását  megkezdték és csodák csodájára a független magyar bíróság véletlenszerűen Hetényi és Tsai ügyvédi irodájának adta ezt a nem éppen zsíros falatot. Hiszen köztudomású volt, hogy a kiadó mindvégig egy tőkeszegény vállalkozás volt, mint a perpetum mobile belső hittel mozgott, pörgött. Az ott dolgozók lelkesedése munka szeretete hajtotta, amíg csak tehettük.

Fölrendeltek Budapestre egy kis teherautónyi paksamétával, ahol maga Hetényi doktor úr várt. Mint volt katonai ügyész, a hajdani szép emlékű pénzügyminiszter fia morcosan ridegen, ávós stílusban kezdte az elszámoltatást. Volt egy olyan érzésem, hogy innen ebből az irodából már élve sose kerülök ki. Alig, hogy egy-egy dokumentumot előadtam már is egy újabbat követelt. Sose volt dolgom felszámolóval korábban nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen macerás. Szóval ez már nem is fel hanem inkább olyan el vagy leszámolás jellegű volt. Sokáig tartott, a nagy irodából átmentünk a kicsibe amely barátságosabbnak tetszett de a számonkérés hangszíne ott se csitult.

S akkor beugrott egy vágókép – igen amikor bementem az irodába kint lógott a tábla – Draskovics és tsai ügyvédi iroda . Mindez történt akkor amikor Kiss Elemért menesztették mert a saját ügyvédi irodájának passzolta a jól fizető állami megrendeléséket. Kezdett összeállni a kép , hogy kerülök én ide Pestre, mi a franc köze van a miskolci Déli Hírlapnak a fővárossal. Ja, jut eszembe Szűcs Erika akkori alpolgármester éppen Draskovics üzlettársa, a feljelentő, az ügyészséget csesztető hölgy lehet aki megteheti, hogy bizonyos  ügyeket megfelelő személyeknek adja ki. Beugrott – az összeesküvés elmélet kidomborodott. Ha a DH ügy egy normális mederben egy normális felszámolóhoz kerül az sec-perc alatt átlátja, hogy ez a vállalkozás ilyen anyagi kondíciókkal másként nem is végezheti a szabad piacon. Az üzleti versenyben.

Önvédelmi taktikába kezdtem – nem először  hiszen valamikor már a megyei tanács elnökével is meg kellett vívnom. Pontosan dr. Ladányi Józseffel akivel aztán békét barátságot kötöttünk nagy nehezen. Rögtön felhívtam Draskovics urat, aki már a telefonban felmérte a helyzetet. Rájött, hogy az a telefonos fotó amelyen ott olvasható – Draskovics és tsai ügyvédi iroda  – egyben ugyanott a felszámoló is tele célzott megrendeléssel nem sok jót jelenthet. Gyors találkozó a kabinetirodán – s a későbbi pénzügyér már is telefonálásba kezd. Még az nap délután a nevezetes tábla lekerül az irodáról. Hetényi úr megenyhül, egyre barátságosabb, kedvesebb és megértőbb. Jóságos úriember. Teszi a dolgát a törvényes keretek szerint.

Szűcs Erika viszont – bosszús, mérges nem éppen politikusan elvtársait is támadja. Magát Hetényi doktor urat is cincálja a bíróság.A harc már is áttevődik a túloldalra. A felszámoló követelni kezdi a DH hagyatékát – amit én leltár szerint pontosan darabról darabra leadtam a városházán – ám az alpolgármester asszony valami miatt nem tud elszámolni ezekkel. Kényszerűségből mi mást tehet – a városháza vagyonából törleszt a felszámolónak.  Úgy is mondhatom – kezdődik a háború a kulisszák mögött.

Folytatás kedvem szerinti részletekben – ki lesz a következő felszámoló, hogyan választják ki és miért éppen őt…aki többet tud ezekben az ügyekben ne rejtse a véka alá !