Most a legszebb a Balaton.  Csendes és kihalt, a szárszói ABC kipucolva, olyan sivár mint egy ötvenes évekbeli falusi népbolt. Állítólag eladták, jövőre új gazdája lesz. A vízben csak lézengenek, csupán a cukrászdában és az éttermekben van nyüzsgés. A sors fintora, hogy huszadika után egy csapásra kiürül a Balaton környéke. Noha mostanában éppen ilyentájt köszönt be az ideális nyár.Ám a közelgő iskolai évad szele mindenkit megérintett -vége a felhőtlen nyaralásoknak.

Szárszó – akik ismerik jártak már erre felé tudják, hogy itt minden augusztusban akár csak mifelénk megrendezik a lecsófőző versenyt. Nem volt rá felhatalmazásom , de jeleztem Dorogi Sándor balatoni polgármester úrnak – érdemes lenne a két bajnokság között kapcsolatot teremteni. Mondjuk első körbe a szárszói nyertesek jogot szereznének a miskolci világversenyen való részvételre. Meg fordítva. A szárszóiak nagyon vendégszeretők.

Hogy ne feledjem -megcsodáltam a Jókai utcában az újszülöttek fasorát. Gondolom az itteni gondos szülők csemetéjük világrajövetelének tiszteletére ültetnek egy-egy fát. Csuda jó ötlet, ezzel egy baba éves oxigénszükségletét sikerült automatikusan előteremteni. Ne tessék lebecsülni, kinevetni – sok kicsi nagyon sokra megy. S miközben gratulálok az akcióhoz, kiderül itt se megy minden simán és egyszerűen. Dorogi Sándor polgármester mondja, hogy korábban  ezek a frissen ültetett fák gyorsan elhullajtották a leveleiket. Nem jöttek rá, hogy milyen kór támadhatja meg a kis fákat. Földet is cseréltek, tápszerezték a növényeket ám minden hiába. Végül egy szakember jött rá, hogy a MÁV a felelős mindezért. Miközben a szomszédos vágányok körül gyomtalanítanak az erős vegyszer minden zöldet elpusztít. Ebből a rövid történetből egy ökológiai tanmesét lehetne kerekíteni. A magyar államvasutak és a környezetvédelem címmel.