Távoli barátom örömmel újságolta – hogy miközben a nagyhatalmak cirkálói farkasszemet néznek egymással a földközi tengeren, a kulisszák mögött zajlik az üzlet, zavartalanul. Mindenki boltol mindenkivel.

Például az oroszok minden erkölcsi megfontolás nélkül lőtték fel tegnap az izraeli Amos 40 műholdat. Egy 250 méter mély bunkerból, egy hatvan méteres hordozórakétával bocsájtották útjára a hivatalosan kommunikációs és távközlési célokat szolgáló  műholdat.Azt persze mindenki tudja, sejti, hogy ez az eszköz nem más, mint egy kémszem, egy Közel Keletre irányított videokamera. Ezzel azt is látni és akár hallani is, hogy az iráni vezetés mikor hol van és mit beszélnek . S ezt az oroszok viszik fel, miközben Irán és Szíria elkötelezett barátjaként ellenzik a katonai lépéseket az Aszad rezsim ellen.

Ám az üzlet az üzlet. Volt egy kérdésem – hogy nem tartottak e az izraeli megrendelők, hogy a szállító cég megbabrálja vagy meglesi a szállítmányt esetleg kárt tehet benne.  Megnyugtattak, a tulajdonosok ott voltak a fellövésnél és ők maguk helyezték el a hatvan méteres rakétán a műholdat. Majdnem kémholdat írtam, de ilyet nem szabad mondani.