Mit keresett Nyikita Szergejevics Hruscsov Miskolcon. Valaki biztosan tudja, hogy 1956 októbere után alig pár esztendővel a szovjet pártfőtitkár miért éppen Borsod megyébe látogatott. Jómagam még az iskolapadot koptattam akkoriban, amikor futótűzként terjedt a hír, hogy Miskolcra jön Hruscsov. A napot tudtuk, de az érkezés idejét titkosították. Így aztán már kora déltől a Tiszai pályaudvar körül keringtem, hogy lássam az újságokból, a filmhíradókból ismert kis kopaszt. Az állomás előtt cirka fekete negyven csajka ZIM és Volga sofőrje járatta a motort. Máig sem értem, hogy Pestről miért vonattal utaztak ide.

Késő délután volt elfoglaltam az utolsó s egyben legjobb lespoziciómat az emeletem s hatalmas kürtöléssel begurult valamelyik középső vágányra egy villamos mozdony. Színházi tapsvihar közepette lekecmergett egy vasutas a vezénylő fülkéből, kezében a cókmókjával és beballagott az állomásfőnöki irodába. Aki nem tudná ez volt a biztonsági előfutó – ha az imperialisták aláaknázták volna, valahol a vágányt megmenekül a béketábor. Majd pontosan negyedórával később volt szerencsénk a pártfőtitkárt és a kíséretét megpillantani, sőt még a luxus kocsik konvoját megbámulhattam lőtávolságból.

Ha nem kerül a kezembe a lenti fénykép örökre feledésbe merül az a régvolt három nap. A fekete fehér foton – balról jobbra – dr. Bodnár Ferenc (az érettségi bizonyítványa és a szakdolgozata biztosan meg van) Kádár János a központi bizottság első titkára, Hruscsov az angolos Eden kalapban és a szép emlékű dr. Szántó István a Borsodi Vegyi Kombinát vezérigazgatója. Itt gyónom meg, hogy akárhányszor a vegyi üzemben megfordultam feltették a kérdést: milyen rokonságban állok a vezérrel. Sunyi módon kerteltem mindaddig, amíg előnyt reméltem ebből a vélt kapcsolatból. Igazából a személyi titkára a Merkúr későbbi üzemigazgatója sem tudta, hogy csak egyszerű névrokonságban állunk egymással.

A munkásőrök s a kormány örök gyűrűjében álló delegációban sok ismerőst fedezek fel. Kitűnik az a moszkvai tudósító is, aki később Brezsnyev temetésén könnyeivel küszködve jelentkezett be a tévéhiradóban. Aki nem tudná ez volt az látogatás, amikor Kádár János megkapta a Szovjetunó egyik legnagyobb meadilonját Hruscsov meg cserében egy hatfogatú lovas hintót kapott ajándékba ménestül. Majd nem sokkal később hazaérve megroggyant egészségi állapotára való tekintettel s természetesen a kierőszakolt saját kérésére a süllyesztőbe került.

Előreszaladtam egy kicsit. Na, mindegy, ha tudnak követni a Tiszairól a konvoj aznap este a lillafüredi palotaszállóba gurult.