Fegyverbe – miskolci géppisztolyok Horvátországba – elvtársi revolverek a tárlókban

Újabb négy halálos lövöldözés Amerikában. Ilyenkor beugrik mi lenne mifelénk egy liberális fegyvertörvénnyel. Ha például bárki kaphatna éles lőfegyvert, aki igazolja, elmúlt 18 esztendős és agyilag nem zokni. Mi lenne – külön rovatot nyithatnánk a lapokban , hogy a mai napon ki kit vagy kiket terített le.

A világon két ország van ahol a katonák, a tartalékosok szabadon tárolhatják otthon az automata géppisztolyaikat. Svájc és Izrael. Kevés a hadra fogható emberük  és könnyebb a meglévőket így mozgósítani. Ha valaki azt hiszi, hogy arrafelé nincsenek ámokfutó örültek akkor téved. Mindkét országban megesik, hogy valakinek kedve szottyan tüzelni a családra vagy az idegenekre, akik felbosszanthatták.

Egyébként manapság egyre divatosabb nálunk is fegyverviselési engedélyt kérni. Természetesen csak gáz és riasztópisztolyra adnak ilyet. Különben ezt a fegyvert  bárki megvásárolhatja a szaküzletben de utána uccu haza vele. Hordani, viselni csak rendőrségi engedéllyel lehet, de lehetőleg rejtve. Úgy, hogy felcsatolom , hadd lássák, hogy nekem mim van az nem ajánlatos még engedéllyel se. Különben a miskolci kapitányságon hetente 20-30 kérelmet nyújtanak be. Ritkaság, hogy elutasítanák. Hiszen akiknek vaj van a sapkájuk alatt azok úgyse próbálják meg legalizálni a szerszámukat.

Ha valaki még nem tudná, Miskolcon a rendszerváltás után a bécsi Springer Waffennel több jólsíkerűlt fegyver kiállítást szerveztünk. A második ilyen miniexpon a legnagyobb show a begyűjtött elvtársi pisztolyok voltak. Mint mindenütt az országban Borsodban is volt egy éjszaka amikor a rendőrök házról házra járva elszedték, visszakérték az engedéllyel rendelkezőktől az önvédelmi revolvereket. Mind a háromszázat. Kölcsönkértük és a vitrinben valamennyit kiállítottuk. Rengeteg Zbrojovka,  TT és német Wermacht pisztoly volt a tárlókban. A FÉG-es PA minden változatát láthatták az érdeklődők. Kozma László nyugalmazott alezredes volt a kiállítás parancsnoka, őre  biztonsági embere és idegenvezetője. Ismerte valamennyi vasdarab eredeti tulajdonosát. Ki nem írhattuk a neveket – mindenkinek vannak személyiségi jogai – Laci viszont minden érdeklődőnek elmondta, amit csak tudott.

Hogy mi lett a sok muzeális értékű pisztollyal, ki tudja ma már. A javát hatástalanították és visszaadták a gazdinak a többit megsemmisítették.

Sokan úgy vélik, hogy egy szabadabb éles fegyvervásárlási lehetőséggel javulna a hazai közbiztonság. Ez a fegyverlobbi és a szakma véleménye. Jómagam másként látom a kérdést.  Vérfürdő lenne a vége. Ki, hogy látja.

Legközelebb elmondom – mi más volt mér ezen a miskolci kiálíitáson – ami végül a délszláv háborúban bukkant fel.

szantograf.hu