Egy rendőrrel több lesz – alakul a galambdúc -a startpisztoly eldördült

Távirati stílusban. Ma délelőtt – azaz kedden reggel kilenckor – összeültünk villanyrendőr ügyben. Szerénységem, s  Darúka Tibor a Startmetal kft tulajdonosa, Rostás László főépítész és Sípos Szabolcs a hivatal főmunkatársa. A tárgyalás, a megbeszélés gyors és konstruktív volt. Úgy is mondhatom lényegre tőrő.

Rostás úr bejelentette nyílt parancsa, utasítása van dr. Kriza Ákos polgármester úrtól a projekt mielőbbi megvalósítására. Darúka úr tanulmányozta a terveket, megkérte a statikai számításokat és jelezte, csak a szerkezeti gyártást vállalja. A legnehezebbet. Tisztáztuk, hogy meg van a régi betonalap az acélcsavarokkal. Tehát némi szögeltéréssel – hogy ne lógjon bele a kandaláberbe úgyanúgy néz majd ki mint a hajdani. A földmunka, a felállítás, a logisztika és a majdani üzemeltetés a városháza gondja le. Számítunk a Holding támogatására.

Maga a szerkezet beton szürke lesz mint az eredeti és minden biztonságtechnikai megoldást beépítenek. Például egy napelemes jegesedés gátlót akarnak a feljáróra. A terv, hogy ha elkészül a talapzat utána kerül rá majd külön a kabin. Amin lesz egy horog és ráemelnek. Bár már csak ott tartanánk. Az is szóba került, hogy feltehetően a városgazda lesz a gazdi, de maga a létesítmény mint önálló turisztikai látványosság önfenntartó lesz.

Itt tartunk most. S amiről még szót ejtettünk – ez a projekt végső soron egy közakarat beteljesítése. Mi miskolci polgárok akik erre emlékezzünk míg csak élünk visszasírjuk. Maga Darúka Tibor a gyártó, a mester,  taktaszadai gyermekként emlékszik vissza – még az újságban olvasta  – beázik a villanyrendőr és rozsdásodik a szerkezet. Sose gondolta volna, hogy egyszer Ő lesz aki ezt rendbe hozza.

Csak úgy zárójelben – ilyenek vagyunk mi – akik most ezt olvassák felerészben örülnek, lelkendeznek velünk együtt. Mások pedig morognak – erre bezzeg van pénz – nekünk már csak ez hiányzott. Hát nem igazuk van.  Minden csak nézőpont kérdése. Ám remélem, hogy a berzenkedők is ott lesznek majd az avatáson. S lefotóztatják magukat azon a webkamerán amelyet a kandeláberbe szerelnek.

Tessék számolni a napokat.

szantograf.hu