A 20 éves mobilfónia címmel írtam a közelmúltban egy rövid visszaemlékezést. Eldicsekedtem, hogy ott voltam a Parlamentben – talán vidéki firkászként egyedül – amikor  bemutatták az első 450 rádiótelefonokat. Mint ha ma lett volna – talán a Vadászterembe mentünk, ahol egy hosszú asztalon sorakoztak a készülékek. Láttam már hasonlókat. Ugyanis az előző években Miskolcon a vásárban bemutatkozott a Motorola. Csinált egy apró hálózatot és ott helyben kipróbálhattuk. Számomra ez akkoriban nem jelentett többet mint egy egyszerű cordless, vezeték nélküli távrecsegő.

Tárgyaltam a Motorolával és kiszámolták – indulásként a megyében olyan 150 millióért kiépítik a hálózatot. A nagy tervbe bevontam Kovács Józsefet a városi pártbizottság titkárát és Soltész Rudolf barátomat. Gyűjtötték volna a céges  pénzt – a nagy vállalatok vezetői is szerettek volna egy autótelefont, egy igazit de a projekt úgy hamvába holt.

Szóval ott vagyunk Pesten az ország házában és gusztálom a csoda herkentyűket. Pete József – Isten nyugosztalja a Westel első igazgatója ( korábban a Magyar Posta CB-s igazgatóságának a vezetője, Turi Kovács Attila után) köszöntőt mond majd egy kis türelmet kér. Megjön  Both Péter Ákos pénzügyminiszter és feltárcsázzák neki az amerikai alelnököt. Érdekes, hogy a második emberek nevét sose jegyzi meg a történelem, ha csak le nem lövik az elsőt. Késő délután van, Washingtonban kora reggel – mi újság, hogy vannak – szinkrontolmács nincs  angolul fülelünk – csak kihangosítás van – Ákos( per Ákos miskolci srác) megköszöni az alelnöknek, hogy mi magyarok megkaptuk ezt a COCOM listás knovhowt.  Rövid beszélgetés  – remélem az alelnök tudja mibe keveredett vagy keverték – mindegy az üzlet az üzlet.

Nézegetem az asztalon kikészített telefonokat. Tutira veszem, hogy most jön az a pillanat, hogy Pete úr megajándékoz egy teszt telefonnal. Tévedek semmit nem kapok. Jó erősen kezet rázunk és mindannyian boldogan hazamegyünk. Az ötödik kerületben a belvárosban már recseg a 450-es háló. S nekem még nincsen olyan vállon cipelős táskatelefonom. Na mindegy ami késik az nem múlik.

Folytatom – ha valakit érdekelne még a téma……