Túra a Kossuth Lajos téren – Fleto nem ment le, amikor lemehetett volna – miért pont az 1944-es formát választották

Volt szerencsém ma Budapesten a feltúrt Kossuth Lajos téren túrázni. Óriási por, lázas munka mindenütt kőlerakás igazából már kirajzolódik – szép lesz. Az már most kitűnik, hogy a villamos vonalvezetése alaposan megváltozik, az autók eltűnnek, parkok szobrok sétáló utak lesznek mindenfelé.  Nekem már ebben a formában is tetszik. Egy a bibi – hogy amikor siettem mindig tudtam parkolni a kedvenc önkiszolgáló éttermem előtt, a Metro melletti Pick üzletnél. Aki nem tudná ez is része az OPT -­s Csányi Sándor cég birodalmának. Házias koszt, elegáns, tiszta hely és kedves a személyzet. A szomszédos hivatalokból szívesen járnak ide. Ezen túl csak gyalogosan lehet majd megközelíteni.

Ami ezzel kapcsolatos – a jövőben már aligha lehet, majd ezen a területen piknikezni, tehát a Kossuth tériek kempingezése többé aligha fordulhat elő. Akármilyen nemes szándékkal demonstráltak ott hajdanán, méltatlan volt ez a magyar parlamenthez az ország házához.

Jut eszembe erről – hogy amikor az interjúkötetet készítettem Gyurcsány Ferenccel megkérdeztem – látta e a Kossuth téren táborozókat, akik ott főztek aludtak sátraztak hosszú időn keresztül.

Látta, s nem gondolt erre az arra, hogy két láda sörrel lemegy közéjük, s lesz, ami lesz, kibeszélik magukat.

A válasz – gondolt rá – meg is tehette volna – nem tartott semmitől – viszont egy miniszterelnök ilyen kérdésekben nem a maga ura. Érte a kormányőrség parancsnoka felel. S ha ő azt mondja, hogy ez kockázatos és nem engedélyezi akkor nincs apelláta.

Nem olyannak ismertem, meg akit csak így vissza lehet tartani, de hát Ő ezt válaszolta. Majd eljátszottunk a gondolattal mégis mi lett volna, ha lemegy közéjük – pfujolnak, ledöbbenek, rárontanak, esetleg purparlés vitába keverednek. Mivel a közelben hét külföldi tévéstáb műholdas közvetítő kocsija parkolt nagy show lett volna ez a találkozó. Címlap sztori lehetett volna – és Fletó megkapja a Magyarország Hőse arany fokozatát.

Erről már lemaradtunk. Ám ha ilyen ütemben folyik az építkezés jövőre készen lesz az új Kossuth Lajos tér. Hogy miért éppen az l944 –es mintára tervezték azt még senki sem mondta el. Ha valaki tudja, hogy pontosan miért az akkori állapotokat sírták vissza – sürgősen írja meg. Hadd okosodjunk.

szantograf.hu