Az első miskolci mélygarázs –  elmérték a parkolókat – beintettek a lánglovagok

Az arra járók nem is sejtik, hogy ez a lottóház melletti volt Miskolc első mélygarázsa. Emlékezetem szerint 1987-ben épült meg, elég körülményesen mert hamar kiderült, hogy az alapozásánál repedezni kezdett a toronyház. Titkolták a kivitelezők – mi is csak úgy tudtuk meg, hogy a ház felé eső részt többszörösen aládúcolták a garázsban. Ennek következtében a válaszfalak alaposan lecsökkentették a parkolóhelyek méretét. Ráadásul az akkori OTP igazgató, Dojcsák János vajmi keveset értett az építési szabványhoz. Három akkori Skodával méregették ki a helyeket, saccra.

Így jutott nekem egy beugróban, háromfelé szabdalt hely közül a középső. Próbáltam ágálni, hogy 110 ezer forintért ez nem lesz jó, mert ha mindhárman bent állunk, csak az ablakon ki be mászva tudunk a kocsiba jutni. Az igazgató jót nevetett, majd annyit mondott – kell vagy nem – akkor majd megveszi más…

A közelmúltban elhunyt dr Kércsi László Miskolc egyik legjobb ügyvédje csodálatos ötlettel állt elő. Kitanulmányoztuk az építési és tűzvédelmi szabályzatot ami kifejezetten a garázsokra lett szerkesztve. E szerint legalább annyi helynek kell lenni a jármű valamelyik oldalán, hogy az ajtót teljes hosszában kinyithassuk. Hát ez bizony hibádzott.

Ment a levél az ország tűzoltó parancsnoknak. Hivatalosan elsírtam, hogy félek egy ellenőrzéstől, kiderülhet, hogy a drága pénzen vett garázshely nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak. Kérem tisztelettel, hogy mentesítsen az előírások betartása alól, mert már félelmemben aludni se tudok.

Kércsi doktor – élete végéig csak Erika gépen kopogott -leírta a beadványt és expresz megküldte a legfőbb lánglovagnak. Szirénázva jöttek ellenőrizni, átrajzoltatták az egész parkolót – így jutott nekem egy beugróban csaknem három méter széles hely. A 15-ös az egyik legnagyobb.

Sokáig csak szemembe húzott sapkával mertem belépni a bankba. Sokba került nekik a mélygarázs história – egyébként jut eszembe – Miskolcon még egyetlen ilyen létesítmény se készült hibátlanul, cirkusz nélkül. Emlékeztetőül – a Hősök téri beruházással egyszerre két templomot is sikerült alapjaiban megrengetni.

szantograf.hu