A vár sikló Miskolca tervezve – a kilátótól az Erzsébet térig -már a libegővel is beérnénk

Gyermekkori szomszédunk Mitele Etelka emlékezetem szerint gyakran mesélt várbéli munkájáról. A hatvanas években a miskolci Tüzép-nél dolgozott, de mindeki tudta róla, hogy a második világháború előtt Budán volt irodista, gépírónő. Tőle tudom, hogy siklóval járt fel a várba.  El se tudtam képzelni miféle jármű lehet ez. Így aztán elsők között mentem megnézni, kipróbálni a nyolcvana évek elején a felújított meredek vasutat.

Sokan nem tudják, hogy valami hasonló járművet többször is terveztek Miskolcon is. Ez a sikló a kilátótól indult volna és valahol az Erzsébet tér környékén landolt volna. Az Északterv vázlatos fantáziaterveket is készített erről. Sőt amikor kiszámolták, hogy menyibe is kerülne módosították a projektet – egy egyszerűbb budai mintájú libegőben gondolkodtak. Majd ez a projekt is elhalt. Pedig egy ilyen madártávlatú utazás a város legromantikusabb részén óriási turisztikai vonzerőt jelentene.

Csak álmodoztam egy jót. A budai siklót meg jó szívvel ajánlom mindenkinek. Rövid távú és drága, de a látvány mindenért kárpótol.

szantogra.hu