A sokat látott drága völgyhíd – ki lovagol alatta -Kötcse Őszöd nem távolság – alig egy lóúgrás

Valamikor régen sikerült ezt a képet rögzítenem a Tihanyi kompról. Akkor épült Európa legdrágább völgyhídja. Ritka felvétel – látszik a viadukt félkész állapotban leledzik. Út a semmibe. Tudjuk, hogy ennek a beruházásnak – nem uniós forrásból  -vannak előzményei. Kormányok vitáztak, kormányokkal kell e  vagy a Balaton mentén kacsázzon a sztráda. E mellett szólt, hogy a környezetvédők tiltakoztak az autópálya ellen féltették a Körőshegyi faunát.  Végül lassan de kinyögtük a 75 milliárdot ami valójában olyan harminc se lehetett és megépült a pompás híd. Bejártam alulról felülről, impozáns építmény. S ami javára írható buszból csodálatos a panoráma, belátni az egész Balatont.

Nézzünk a kulisszák mögé – nem messze a hídtól – található Kötcse. Az a hangulatos Somogy megyei  kis falu ahol Gyurcsány nevezetes kúriája van, s szembe vele az a ház ahol a szokásos polgári piknikeket tartják. Távolságban nincs messze Őszödtől, a még nevezetesebb kormány üdülőtől. Mit lehet tudni minderről. Nos maga a volt miniszterelnök mesélte – a könyvemben benne is van – hogy a felesége szeret lovagolni. S kerestek Őszöd környékén egy biztonságos lovastanyát s ezt éppen ott Kötcsén találták meg. Felesége Dobrev Klára itt lelte meg a régi osztálytársát, aki ott a tanyán dolgozott. Így lettek kétlakiak Kötcsén. S azóta a völgyhíd alatt szoktak lovagolni.

Akit érdekel, hogy mit csinál Gyurcsány amikor a házával szemközt zajlik a polgári kötcsei találkozó azt elolvashatja a könyvemből. Címe gyurcsány szabadon. Kapható még a Géniuszban.

szantograf.hu