Németh Miklós vendége voltunk – készül a könyv a miniszterelnökről – a süketnémák lebuktatták
Németh Miklós

Ismerős? Német Miklós Magyarország egykori miniszterelnöke.A jól sikerült képet Kerényi László készítette a közelmúltban a Balaton felvidéken ahol egy  teljes délután kérdezgethettem miniszterelnök urat a régmúlt eseményeiről. Mandulaszüret közben zavartuk meg és megkóstolhattuk a saját termésű ropogós cseresznyéjét. Cirka négy órán keresztű hagyta magát faggatni a miniszterelnökké jelölése előtti eseményekről. Majd  azt is megtudhattuk, hogy később miért nem vállalt újabb közéleti szerepet. Egy igazi izgalmas érdekes életutat ismerhettünk meg. Mesélt a gyermekkoráról, a miskolci középiskolában töltött éveiről a londoni bankban vállalt munkájáról.

Igazából Németh Miklós és az MSZP kapcsolata mögött rejlenek olyan kulisszatitkok amelyeket a nagy közönség máig sem nagyon ismer. Az írás elkészült – szeretném folytatni, a kölcsönös hajlandóság megvan a részünkről. Talán ott van a nézetkülönbség, hogy Németh Miklós a rá jellemző módon mindig is úriemberként viselkedett a politikában. Most is tart attól, hogy bizonyos események, történések kiteregetése többet ártana mint használna. Jómagam mint szerző nagyon bízom benne, hogy ebben a kérdésben csak közös nevezőre jutunk s hamarosan folytathatjuk a beszélgetést amelynek a vége egy könyv lenne.

Németh Miklósnak már a kezdetektől más véleménye volt a sajtó szerepéről mint más politikusoknak. Angolszász felfogás szerint csak akkor tartotta érdemesnek a tájékoztatást ha valóban van érdemi mondanivalója. Nos, az Ő élete pályafutása bizonyára nagy érdeklődésre tarthat számot. Főleg az a rész, hogy akkor végül is kinek köszönhetik az NDK polgárok a vasfüggöny lebontását, a kimenekülésüket a béketáborból.

Erről beszélgettünk a minap Gajdos Tibor kollégámmal, barátommal aki csodálatos sztorit őriz Németh Miklósról. Még valamikor anno készített vele egy televíziós interjút  Szerencsen amihez előzetes vágóképeket forgattak. Ez az a anschnitt, amin csak tátognak, és a szöveget alámondják. Ez esetben a vágókép kedvééért személyes, s pikáns vagy mondjuk pajzán , olyan férfias ugratós beszélgetést folytattak. Hangrögzítés nélkül. Csak ám ezt bevágták, amit néhány süketnéma néző tökéletesen megfejtett,  leolvasta a szájukról. Na, ez amire nem számítottak a szerkesztők.

Aki nem hiszi járjon utána – Imre barátomnál, aki ma az Echo tévének készített interjút az M30 újabb elkerülő szakaszán az alapkő letételénél.

szantograf.hu