Üdvözletemet küldöm

P1010540Kedves miskolciak és nem miskolciak!

Nagy örömömre szolgál, és ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Szántó úrnak, hogy publikálhatok az oldalán.

Írásaimmal idáig is igyekeztem, és a jövőben is igyekszem betölteni azt az űrt, amit én csak „alternatív miskolci városimázsnak” hívok. Hiszen más megvenni és elolvasni egy Miskolcról szóló útikönyvet, vagy akár egy történeti áttekintést, mint bejárni azokat a helyeket, amikről szólnak, persze, ezzel nem árultam el nagy titkot. A miskolci útikönyvek mindig a város jelenét, látnivalóit emelik ki, míg a történeti áttekintések a város múltjával, történelmével foglalkoznak.

Mivel a diplomamunkám is Miskolc múltjával foglalkozott, így volt alkalmam jobban beleásni magam, levéltári kutatásaim során a város múltjába, beleértve a különböző korszakok városfejlesztési terveit és kivitelezéseit, kultúrtörténeti fejlődését, nem beszélve a jelenlegi városrészek történetéről, Miskolc törvényhatósági jogú városi rangra emelésétől kezdve (1909), a “Nagy- Miskolc” koncepció megvalósulásáig, azaz a mai városkép kialakulásáig.

Ha az ember ezekkel tisztában van, akkor teljesen másképpen jár-kel Miskolc utcáin. Beszélnek az épületek, az utcák, a műemlékek, sőt az utcanevek is. Miután 6 év elteltével hazatértem Miskolcra, úgy gondoltam, bejárom a város egyes részeit, és képekkel illusztrálva, az írások szárazságát elkerülve, képességeimhez mérten humoros stílusban megpróbálom összehasonlítani a régi városképet a mostanival. Mindezt úgy, hogy az adott városrész történetének utánanézve kimegyek a helyszínre és megpróbálom felkutatni a letűnt helyszíneket, érdekességeket gyűjtök róluk, és néha 1-1 kocsmába is betérek beszélgetni emberekkel, hiszen az a tapasztalatom, hogy mindig a különböző vendéglátóipari helyeken találom meg a beszédes, a szó jó értelmében túlfűtött lokálpatriótákat.

Előre jelzem, nem célom sem a politizálás, sem a város túlzott rossz, ill. jó színben feltüntetése, csakis annak elbeszélése, amit látok, tapasztalok.

Mindemellett pedig megpróbálom felhívni azokra a helyekre, eseményekre a figyelmet, ami mellett nap mint nap elmegyünk, pedig más turistaként ezért érkezik a városba. Ha értékeljük városunkat, régiónkat, máris egy lépést tettünk annak fejlődéséért.

A további bejegyzésekhez kellemes olvasást kívánok!