Detroitizálodunk – ha nincs munka nem kell a munkaruha se

Mivel jó ideig laktam ebben a Bajcsy Zsilinszky úti házban láthattam milyen virágzó üzlet volt a munkaruházati bolt. Minden délelőtt ott parkoltak a járdán a  vállalati anyagbeszerzők kocsijai, vitték a munkaruhát, a kezeslábast , a kék fehér köpenyeket és a szakácsnadrágot , s a kuktasapkát.

Elmúltak ezek az idők. Ahogy csökkent a munkahelyek száma, s megcsappantak a vállalkozások úgy ment tönkre ez a speciális iparág. Nem kellenek már a bakancsok és a védőfelszerelések – így aztán ez a bolt is beadta a kulcsot.  Bár még mindig kint van a tábla – a Munkaruházat már régóta elköltözött.

Gondolkodtam, hogy ezen a területen még milyen vállalkozásba lehetne kezdeni. A tágas bolt üres – a plázák és a bevásárlóközpontok minden kereskedést magukhoz szippantottak. Valamikor egy ilyen frekventált helyen egy ilyen üzlethelyiség aranyat ér. Most a kutyának se kell. Valaki nagyon csúnyán fejezte ki magát amikor azt mondta detroitizálodik a város. Aki nem tudná mit jelent – vagy nem értené – keressen rá erre az amerikai városra az interneten.

szantograf.hu