Gyurcsány szakácskönyve – egyétek meg amit főztem – zsiroskenyér gombóc

Belelapoztam , szép kiadás, s jó drága. Két felnőtt egyszerű vacsoráját lehet kihozni az árából. Nívós képek, miniszterelnök úr és családja a konyhában. Lezserül pózolnak, azt már megszoktuk, hogy a parlamenti szobájában táncra perdül de ezek a formációk ennél is látványosabbak. Nemzetközi konyhát vezethet – mert a tavaszi tekercs a kínai éttermek egyik előétele, de a zsíros kenyér gombóc számomra is teljesen új. Szerintem ezt tényleg maga kísérletezhette ki, kicsit babrás de sok fantáziát nem látok benne.

Jut eszembe a szomszédunkban lakott egy szegény család, s a lányuk rendre kiült az ajtajuk elé a sámlira és ott eszegette a zsíros kenyerét. Magam is szerettem piros paprikával meghintve, paradicsommal, de Eszter vastagon megszórta kristálycukorral. Ez számomra bődületes hülyeség volt, bár ma már tudom, van aki a túros tésztára is  tesz ilyet. Nos, ez a fajta gombóc érdekes kreáció – kipróbálom Gyurcsány módra. Ha a DKoala győz – sok remény nincs rá – valamennyi fogadáson ehetjük a zsíros kenyér gombócot.

S ha már a fogadásokról esik szó – a Horn érában ezeket a karácsonyi sajtópartikat a Villányi úti volt pártiskolában rendezték. Emlékszem a négyéves ciklus elején még hegyekben álltak a frissen sütött libamáj szeletkék, lila hagymával. Mire a hegyi beszédek elhangzottak már mindannyian a májas asztal köré startoltunk. Jutott is mindenkinek. Majd a ciklus vége felé már alig-alig láttunk ebből valamit. Mondogattuk is Bokros Lajos letilthatta az étlapról.

szantograf.hu