Még megérte – versenytársak az Uzi és a Skorpió – nem mi adtuk el

Kalasnyikov tábornok a közelmúltban fejezte be a földi pályafutását. Sajnos nem érhette meg a legújabb fejlesztésű fegyverének a sorozatgyártását.

Büszke lehetett arra, hogy a kalasnyikov géppisztolyok nemcsak a béketábor országaiban de az arab terroristák körében is népszerű volt. Az utóbbiaknál még sok arab állam címerében is szerepel ez a fegyver.

Nálunk is sorozatban gyártották. A csehek viszont az izraeli Uzit koppintották, Skorpió néven dobták a piacra. A kettő között alapvetően méretbeli különbségek vannak így az Uzit és a Skorpiót a polgári ruhás szolgálatoknál rendszeresítették. Egy sajtónapon a miskolci lőtéren kipróbálhattam – egy élmény annak aki szereti ezeket a szerszámokat.

A rendszerváltás után a Déli Hírlap üzleti fogásból szervezett egy  fegyverkiállítást Miskolcon. Támogatónk volt Srancz úr a bécsi Springer Waffen fegyverkereskedésből. Másodszorra a Technika Házában bemutattuk az elvtársi pisztolyokat is. Azokat az önvédelmi revolvereket amelyeket egy ködös éjszakán ugyan úgy szedtek össze mint ahogyan a munkásőröket szerelte le a honvédség. Itt a tárlókban rengeteg kis női pisztoly volt de akadt köztük TT és német Walter is. Mi tudtuk melyik kié volt de Kozma László alezredes a bemutató biztonsági embere senkinek nem pletykálta el.

Ő volt az aki még négy különböző felszereltségű Kalasnyikovot is hozott ide egy nagy faládában. Zsírújak voltak ahogyan mondani szokás. Feltehetően abból a 40 ezerből lehettek amelyek korábban a munkásőrök laktanyáiban voltak. Az átadáskor a parancsnok megjegyezte boldogok lennének ha ezt eltudnák adni. Jutalékot is fizetnek utána.

Ma mát tudjuk, hogy a teljes szállítmány a Technika nevű cégen át a Horváth tartományi rendőrséghez került egy pár millió dollárért. Esküszöm nem én adtam el. Kalasnyikovék se tudtak róla. Csak utólag amikor  már kitört a délszláv háború a magyar munkásőrök géppisztolyaival.

szantograf.hu