Elsőbbségi másnap – a sima levél ráér – ne keresd a logikát

Miskolc egyes főposta, szombaton reggel. Nyolc kisasszony közül kettőnél világít a hívószám. Egy levél feladása cirka húsz perc, akit előttem szólítanak, helyben állítja ki az ajánlott blankettát. Erre mondják, ha sietsz akkor összeesküdnek ellened.Hiába a sok postás hölgy, közülük kettő állja a frontot, a többi beszélget, szortíroz vagy átnéz rajtad.

Ám nem is ez a fontos – feladod a levelet, mondjuk Dunántúlra és annyit fizetsz érte mintha vonattal Te magad vinnéd helybe. Sebaj, de tutira rákérdeznek, és elsőbbségivel akarom e?

Ma már tudom, egy plusz egy százas, a postának talált pénz. Csak egy apró plecsni és már is másnap, pontosabban , hétfőn kiviszik.

Kíváncsivá tesznek, mi van akkor ha nem kérem az elsőbbségit?

Akkor három nap, s punktum. 2014 január – Miskolcról egy levél simán három napig utazik Tatabányára.  Ennyi idő alatt akár a Holdra is felvihetnék a legközelebbi Kínai űrhajóval.

Majd modellezek, agyilag. Nem kérem – persze kértem – az elsőbbségit. Akkor mi lehet az én küldeményem sorsa. Ugye abba a nagy kosárba ami ott volt a hölgy lábánál gyűlnek a levelek, felül az elsőbbségiek, alul a simák.

Majd jön az utazó postás kiválogatja az elsőbbségieket – a többi meg hagyja ott rohadni. Lehet, hogy egy helyre megy az összes, de Ő még se viszi ki az összest. Akinek hibádzik a százasa az maradjon nyugton. Várjon a sorára. Ne, hogy már 72 óra alatt kimenjenek. Erre külön ügyelnek.

Na mindegy – egyszer nekem valaki azt merte mondani – postánál, katonaságnál és a rendőrségnél ne keresd a logikát.

Kéretik ezt most elsőbbséggel olvasni.

szantograf.hu