Sisi, Erzsébet királynő emlékére – itt állhatott meg – a régi hármas úton

Életemben már vagy ezerszer robogtam el a fent látható emlékmű előtt a hármas főúton. Emlékeztem rá, hogy ezt Erzsébet királynő emlékére állították még annak idején.  Az igaz legenda szerint a Magyarország királynéja erre kocsikázott – akkoriban ez mg bokros , fás rész volt és megálltak. Úgy mondták, gyönyörködni a tájban. Bár az is lehet, hogy keresett egy helyet ahová a király vagy királyné is gyalog jár. Megesett ez már mással is.

Tehát itt valahol csaknem szemben a bükkábrányi külfejtéssel Erzsébet királyné leguggolhatott, mert kis dolga akadt.  A hálás nép meg úgy gondolta, ez a fegyver tény megérdemel egy ilyen monstrum kőtáblát. Van rajta egy évszám, de annyira nehezen olvasható, hogy nem merem kiírni. Tessenek megnézni. Mi is visszafordultunk.

Kerényi László barátom türelmének köszönhetem, hogy ezt a képet most megoszthatom.

Jut eszembe ugyanerről – hogy volt egy igazságtalan Mátyás, a Rákosi elvtárs, akinek a kis dolgát egy képen majd egy festményen örökítették meg.  Vele is megesett, hogy ki kellett szállnia a páncélozott Buickjából és be kellett sétálni a búzamező kellő közepére.A szemfüles fotós el kapta azt a pillanatot amikor egyik kezével egy érlelő  kalászt morzsolt a másikkal meg az leeresztő nyúlványát markolhatta, de az szerencsénkre nem látszott. Ebből lett egy újságkép, és egy híres festmény – Rákosi elvtárs a búza termését ellenőrzi címmel.

Hazafelé még lett volna egy kép egy karambolról Pingyom után nem messze , ahol már belátni Miskolcot. Csak hát, a rendőr szerint nem jó helyen álltam meg, szerinte az ő fáradságos nyomkutató munkáját majdnem semmivé tettem. Ezért barátian kioktatva úgy elküldött minket a francba, hogy letettünk a fotózásról. Persze azt már sikerült  ott helyben kideríteni, hogy ennek a parkolásnak az egymásnak ütközők nagyon örültek. Megörültek, valami miatt kapóra jöhettünk ezzel a nem szándékos akcióval. Ők tudhatják, hogy miért.

szantograf.hu