Alkohol stop Amerikában – nikotinstop nálunk – summasumárum

A kép az Egyesült Államokban készült akkoriban, amikor dübörgött az alkohol stop az óceánon túl. Egy ottani rendőrségi rajtaütéskor kinyitották a csapokat és lám az utcára ömlött a drága nedű. Gondolom kannákkal csuprokkal szaladtak az ablak alá. Ja jut eszembe a szesztilalommal nem sokra mentek, mint ahogyan a drogkereskedelemmel is csak birkóznak, de sose sikerül két vállra fektetni a méreg terjesztőit.

Ez a magyaros trafikmizéria is sziszifuszi erőfeszítésnek tűnik. Amit sikerült elérni – nőtt, de nem is akármilyen mértékben a csempészcigi forgalmazása. Nekik jót tett az állami korlátozás. Mintha valaki csak azt akarta volna, hogy megszűnjön az illegális dohánykereskedés konkurenciája.

Viszont nőtt a nemzeti trafikok elleni támadások száma. Annyira, hogy most fontolgatják a dohányboltok elsötétítésének megszüntetését. Ez ugyanis csak a rablóknak kedvez. Az, hogy üzletbe majd ismét belátni aligha fokozza a nikotinéhségben szenvedők vágyát.

Tehát az alkohol, a dohány és a drog elleni harc szinte reménytelen. Pedig már nem akárki, Gorbacsov egy nagy világhatalom első embere is bevállalta ezt a küzdelmet. S lám még a birodalom is felbomlott.

szantograf.hu