Felhúzzuk a vasfüggönyt  – miniszteriális vita sógorékkal -megszűnik a wircsaft

Emlékszem az első Orbán kormány negyedik esztendejében maga a miniszterelnök jelentette ki a nyugati végeken, hogy véget vet az osztrák wircsaftnak.  Talán szó szerint idéztem, a tévében láttam. Vannak dolgok amiket az ember megjegyez.

Már akkor tervbe vették, hogy a haszonbérletbe kiadott, zsebszerződésekkel legalizált magyar földet visszaszerzik az osztrák gazdáktól. Jó nem jó, egy biztos , hogy helyes jó szándék vezérli a célt. Mi más? Ami a miénk azt nekünk kell megművelni.

Csak hát az ottani öregeknek elege van már a földdel való macerából. Elszoktak tőle. Mennyivel egyszerűbb, hogy az osztrák gazda minden hónapban átpengeti azt a háromezer eurót, nekünk meg semmi gondunk az árvízzel és az aszállyal. No, meg az osztrák gazda nagyobb alapú földtámogatást számolhat el az UNIÓ-ban mint a magyar szomszéd, a tulajdonos.

A két illetékes miniszter most szócsatázik. Közleményben okítják egymást, osztják az igét oda vissza. Hogy mi lesz a vége, a fene se tudja. Szerintem a bécsi kolléga tisztában van vele, hogy a magyar agrárfőnök most kampányol, a választás hevében erősnek kell mutatkoznia.  Aztán majd összeborulnak, s minden ott folytatodik ahol a cirkusz előtt abbamaradt.

Hogy miért, mert az osztrák gazdák – ha tetszik ha nem jobbak a föld kiaknázásában.  Megmaradtak a családi gazdaságok, s ott nem verték szét a mifelénk téeszcsének titulált agrár társulásokat.

szantograf.hu