Nehezen áll kötélnek – csúszik a könyv Németh Miklósról -hiába lett megírva
Németh Miklós

Elvből nem posztolok, ha már van saját életterem , akkor majd ide írom amit jónak tartok. Örülök, ha Pusztai Laci barátom átveszi az itteni anyagokat. Több szem többet lát, s ott meg ugye lehet névtelenül gyülölkődni. Nos a Gyurcsány könyvvel kapcsolatban most volt meg az elszámolás – jelzem, hogy a szokásos hazai könyvforgalom négyszeresét produkáltuk. A háromezer darab csontig elment. Néhány boltban talán még akad, nekem már nincs csak kéziratban. És persze E bookban rendelhető.

Mint valaki írja – Németh Miklós igényes. Így is van.

Én viszont szeretek úgy fogalmazni, tökösen, hogy ráfigyeljenek. Olyat nem szívesen alkotok amit magam se vennék a kezembe. Nekem más a meglátásom, egy kicsit le is nézem a politikát, a kompromisszumok művészetét. Keresem benne a drámát, a komédiát és a cselszövést.

Nos, itt minden meg volt. Sok szereplője valós élő személy, akinek a tyúkszeme bánná ha ez idő előtt a piacra kerülne. Tehát megértem miniszterelnök urat – igen a voltat is így illik szólítani,  Boross Péterrel is ezt tettem – aki nem szereti a maga körüli felhajtást. Más a habitusa, más a hozzáállása a dolgokhoz igazából Ő volt az igazi szakember a maga területén. Nem is fog változni.

Na mindegy nem adom fel. ( ez később íródott az alábbi cikkhez)

Dicsekedtem már, hogy tavaly nyáron  három órát kérdezgettem Németh Miklós miniszterelnököt. Kép és hangfelvétel alapján egy csaknem teljes könyvre való anyag gyűlt össze. Hogyan lett miniszterelnök egyszer, és miért nem lett újra meg választva később – minderre választ kaptam. Izgalmas kulisszatitkokra derült fény. Ám Németh Miklós valami igényesebb politikai elemzésre készülne ami alkalmas az utókor polítilogusaínak történészeinek egy alapos tanulmányához. Jómagam viszont a történelem alulnézetből elv alapján bulvárosabban képzelem el az akkori események megjelenítését.

Többek között annak is utána jártam már, hogy miként eshetett meg az első szabad választások kampányában, hogy Grósz Károlyt volt miniszterelnököt majdnem meglincselték Leninvárosban. Két tanú Balázsi Tibor és Lódi György egybehangzóan mesélték el az akkori történéseket.

szantograf.hu