Bajnait várták – kaptak táblát, jelszavakat – a közös kép elmaradt – a demonstrálók nem győzték várni

A képen látható kedves hölgyek urak Bajnai Gordon miskolci fogadásra mentek ki a Városház téren. Olyan egyformának tűntek mint a tábláik. Kiabálták, hogy egy kérdés erejéig menjen ki hozzájuk a pártelnök úr. Helyében megtettem volna, hiszen egy ilyen közvetlen kontaktus talán növelte volna a tekintélyét. Nem ment ki.

Javasoltam, hogy csak egy közös kép erejéig álljanak össze a zimankóban. A demonstrálók várták is ezt a pillanatot, de nem sokáig a magas nagy darab rendőrök szerint jött értük egy kis busz és gyorsan elmentek. Mire Bajnai kijött már egy táblás se volt.

Modellezem, mi van ha Gordonnal készül róluk egy közös kép? Kinek a hasznára vált volna? Bajnainak, a baloldalnak vagy a jobbnak? Vagy mindannyiunknak. Szerintem ez mindenkinek jól jött volna. Belefér az európai politikai kultúrába. Hogy nem értünk egyet az természetes, de nem lehetünk egymás ellenségei, ha mindannyian egyet, jobb világot akarunk.

A következő gondolatom, hogy mit gondolhatnak a hazai politikusok a magyar választókról? Mit akarhatnak akik nagy elánnal szerepet vállalnak a közéletben  és négy évenként , a választások hevében megismernek. Kiből lehet ma politikus? Lehet jelentkezni vagy fentről , a már polcon lévők válogatják ki a nekik tetsző harcostársakat? A személyes kapcsolatok, a pénz, a haszonszerzés reménye vágya mennyiben befolyásolja  a hazai politikai életet. Miért van az, hogy ilyenkor minden párt maga mögé akarja tudni az egyházakat – amelyeknek a függetlensége, szuverénítása alapvető tétel a demokráciákban.  Miért van az, hogy a roma zsidó kártya szinte minden szinten kijátszásra kerül minden oldalon.  A cigány és a zsidó szervezetek vezetői természetesen aszísztálnak is ehhez.

Mindez egy hosszabb lélegzetű írás bevezetője lenne.

Itt jelzem – vasárnap délután négy órakor a miskolci baloldal szimpatizánsai gyújtanak mécsest délután négy órakor a miskolci gettó emléktáblája előtt.

A miskolci ortodox hitközség a Holokauszt napján, hétfőn délelőtt tíz órakor emlékezik meg ugyanott.

Hogy az ENSZ által kijelölt, megszavazott Holokauszt napon kik zarándokolnak még el egy főhajtásra az emléktáblához azt nem tudhatom.

szantograf.hu