A miskolci gettó emléktáblájánál – Benedek Micu bácsi kezdeményezte

A miskolci gettó emlékfalánál  vasárnap délután az Arany János utcában tartott egy pártsemleges megemlékezést a baloldali szövetség. Természetesen minden fontos embert meghívtak erre a rendezvényre és ajánlották , hogy beszédet is mondhatnak a hétfői nemzetközi holokauszt nap tiszteletére. Végül Nagy Korsa Judit és dr. Varga László mondott beszédet, mindannyian civil miskolci polgárként mint az előttük szavaló idősebb asszony is. Összességében félszázan lehettek akik úgy gondolták, hogy nekik ott kell lenniük és mécsest gyújtottak az áldozatok emlékére.

Feltételezem s remélem, s a többi politikus  csupán csak azért maradt távol mert nem akarták kampánytémává silányítani a rendezvényt.  Ők külön magukban tisztelegnek, hajtanak fejet az emléktábla előtt.

Megjegyzem a biztonságról legalább tíz rendőr gondoskodott, ami kifejezetten megnyugvás volt a résztvevők számára.

Ami magát táblát illeti – talán jól tudom – Benedek Miklós, Micu bácsi kedves kollégám javaslatára helyezték el még az átkosban. Akkoriban még ez az egész deportálás, zsidóüldözés és a  holokauszt tabutéma volt.Amiről nem beszélünk az nincs az nem létezik  címszó alatt folyt a szokásos struccpolitizálás. Meg egyébként is Izrael az agresszor állam és egy mártírtábla felállítása kiszámíthatatlan gondolatokat ébreszthet a tájékozatlanokban. Benedek Micu bácsi mint érintett, hajdani üldözött minden tekintélyét latba vetette és neki köszönhetjük ezt a táblát.  Nem nagy és a rajta lévő szövegből kitűnik, hogy amikor készült alaposan megrágták, megfontolták mit véssenek a kőbe.

Írom ezt vasárnap este . Az emléknap hétfő.

szantograf.hu