Kárpátalján lájtos a helyzet – készülünk a legrosszabbra – az amnesztia csak olaj a tűzre

A korábbi években sűrűn megfordultam Ukrajnában, Kárpátalján. Cégünknek komoly érdekeltségei voltak a reklámpiacon a határon túl. Így ismerkedtem meg Farkas Gyuri barátommal aki Munkácson lakik és mostanában napi kapcsolatban állunk. Megígérte, hogy rendszeresen tudósít majd az ottani eseményekről. Frissiben elmondta, hogy itt a magyarok lakta vidéken is történtek  hivatalfoglalások, de sokkal lájtosabb a helyzet mint más régiókban.

Örömmel hallotta, hogy Magyarországon felkészülnek egy a mostaninál bonyolultabb politikai helyzetre amikor segítenünk kell az onnan menekülőknek. Mindannyian reméljük, hogy erre nem kerül sor, noha a mostani politikai válságban újabb hatalmi vákuum keletkezett. A demonstrálók már túl vannak a kezdeti követeléseiken és a vezetés egyre kevésbé ura a helyzetnek. A rendfenntartók pedig alaposan elbizonytalanodtak. A zavargásokban résztvevők már megkapták a teljes amnesztiát, ami ilyen esetben a rendőröket még inkább bénítja.

A katonaságra meg nem is lehet számítani, bezárkóztak a laktanyáikba. Ami éppenséggel üdvözölendő, jobb mint egy véres polgárháború.

Ám aki belőlről ismeri a magyar rendőrők véleményét a 2006-os eseményekről, az tudhatná: minden normális országban a tüntetők, a székházakat ostromlók, az autókat gyújtogatók a garázdálkodók ellenne hatékonyan fel kell lépni bármi áron. S ha a történelem utólagosan a rendbontoknak szolgáltat igazságot annak később nagy ára lehet. Ha újabb politikai konfliktus adódik ugyanez a testület meggondolja, hogy rendet teremtsen. Sajnos a politikusok rövidlátók, pontosabban rövidre látók, nem képesek előre gondolkodni. Ukrajnában sem. Az amnesztia még jobban felbátorítja a tűntetőket s nagyobb teret nyújt az ilyenkor a zavarosban halászóknak.

szantograf.hu