Ukrajna – lincshangulat, önbíráskodás  -veszélyben a közbiztonság
brezsnyev

Ez a kép Brezsnyev utolsó magyarországi látogatásán készült. Kádár Jánossal kocsikáztak végig a Budapesti Rákóczi úton. Ott ahol akkoriban minden kapualjban három butik volt. Ma meg minden második üzlet bedeszkázva kiadó vagy eladó.

Ki gondolta volna akkor, hogy a Szovjetunió felbomlik és darabjaira hull. Egyébként a privát hírek Ukrajnából korántsem rózsásak. Jó, hogy Tyimosenko a fonott hajó volt politikus asszony kiszabadult. Ám közben sok helyen kezdetét vette az önbíráskodás, a lincselés egymást érik az erőszakos garázda leszámolások a politikai ellenfelekkel. A rendőrség elbizonytalanodott, oda állnak ahová a szél fújja és a fegyveres oligarchiák – bőven vannak – lassan átveszik a hatalmat. Veszélyben a közbiztonság országszerte.

Csapon a vámhivatal vezetőjét megkötözték és még ki tudja mi vár rá egy ilyen lincshangulatban.

Sok kisvárosban elszabadult a fasiszta, szélsőjobboldali antiszemita pártok garázdálkodása.

Magyar politikustól hallottam -ez a fajta forradalom még nem forrta ki magát- nem tudni, hogy mibe torkol. Elhamarkodott lépés egy olyan politikai erő támogatása, uniós és nemzetközi szinten amelynek nem ismerjük az igazi céljait. Még annyira se amennyire a Janukovicsét sejtettük.

Tehát Európa határain, s belül egy újabb feszültség góc kialakulását hizlaljuk. Teljes gőzzel.

S ebben mi is ludasok vagyunk. Amikor az UNIÓ a hozzánk való csatlakozásra bíztatta az ukrán népet. Most már az a kérdés, hogy egy ilyen nagy ország, nem mindennapos méretű gondját baját képesek leszünk e bevállalni. Ehhez tudni kell, hogy  Ukrajna keleti határai annyira nyitottak mint a Szovjetunió idejében.

szgráf