Ez vajon micsoda – kit tudja mire használtuk – a fiatalabbak kedvéért

Kíváncsi lennék, hogy tudják e a mai fiatalok, mi az ami a képen látszik. Sejtik e, láttak e már ilyet és tudják e, hogy mire használták. Fából készült, olyan gomba alakú. S minden rendes család varródobozában volt egy darab.

Nos, a képen szereplő stoppoló a miénk. A  mamámé. Régen nem használjuk.  A fiatalabbak kedvéért vázolom – erre húzták a lyukas zoknit és ezen tüntették el a lyukat. Bestoppolták. Oda vissza keresztszálakkal. Nagyon ügyesen, lehetőleg színében hasonló cérnával foltoztak. A zoknik, harisnyák általában elől az újaknál és a saroknál adták meg magukat. Ezek nem olyan látható helyek, tehát nyugodtan lehetett stoppolni.

Volt egy nevezetes magyar film, valami baka szerepelt a címében. Ebben volt egy párbeszéd, hogy ki mikor hazudott. Az egyik szereplő bevallja bárónak adta ki magát, de lebukott. Észrevették, hogy a zoknija stoppolt. Igen ez volt az a világ, amire most olyan nosztalgiával gondolnak vissza. Egyesek és kettesek. Hogy miért, egyszerű mindenki a fiatalságát sírja vissza, mi mást is. Az meg csupán véletlen, hogy akkor a lovastengerész kormányzó kártyázott a budai vár egyik szárnyában.

Ma már nem stoppolunk. Akár el is hajíthatnánk el a fagombát, ha nem nőtt volna a szívünkhöz. Jut eszemben amikor még az iskolában volt politechnika óra mindenkinek megmutatták, hogyan kell a lyukas harisnyát befoltozni. Én is vittem a gombánkat az iskolába és ha kellene biztosan tudnám is használni. Tehát tudok stoppolni, ha az élet rákényszerítene. Akár meg is élnék belőle.

Manapság viszont nem foltozunk. A lyukasát elhajítjuk, kidobjuk. Az okosabbak persze csak feketét vagy szürkét használnak, hogy a páratlanok is párra találjanak.

A kínai textilipar jóvoltából a zokni ma már nem luxuscikk. A piacon ötszáz forint, hat pár , a Józsefvárosban meg akár kilóra is vehetek. Tehát nem érdemes stoppolni.

Mi legyen a lyukassal? Egy jó tanács, nem dobálom el, mert amikor a cipőket fényesítem kezemre húzom és azzal dörgölöm. Csillogóra.

Másik alkalmazási terület – ónos esőben ráhúzhatjuk a cipőre, hogy ne essünk hasra.

Különben vigyázzunk ezekre a gombákra, a boltokban már régen nem lehet kapni.

S ahogy a világ halad, sose lehet tudni, mikor lesz rá megint szükségünk.

szgráf