Repkednek mint a legyek  – Putyin: megkínozták, azt is akinek ideje se volt harácsolni – Ukrajna a fókuszban

Krím körül úgy szálldosnak az orosz katonai gépek – a fenti illusztráció -mint vidéki illemhely körül a legyek. Putyin elnök rendkívüli sajtótájékoztatón foglalta össze az eseményeket. Érdemes rá figyelni még akkor is ha nem tudunk oroszul és szinkrontolmácsolásban kellett fülelnünk.

A lényeg röviden – szerinte máig is Janukovics az elnök,ezt jegyezzük meg. Ő megegyezett a felkelőkkel nemzetközi diplomáciai ellenőrzés mellett, miközben a rendbontók megszegték a megállapodást. Oroszország megvédi az Ukrajnában élő orosz nemzetiségűeket, az ország keleti és nyugati felében. S nem tart igényt a Krímre. Ehhez képest már megkezdték építeni a félszigetre vezető hidat. S tudomása szerint egyetlen lövés se dördült el, az ukrán és az orosz katonák bajtársak , semmi fegyveres incidens nem történt közöttük.

Folytatom – elmondta, hogy Janukovicsot másként, alkotmányosan is meg lehetett volna fosztani a hatalmától. Janukovics nem lövetett a felkelő tömegbe. Vagy legalábbis nem ő adta ki a parancsot.

Kuriózum – amit jórészt az odaát élő barátaimtól tudok – a mostani átmeneti kormányban helyet kaptak a nacionalista, szélsőjobbos , antiszemita érzelmű erők amelyek területi követeléseik vannak minden irányban. Galiciát is magukénak akarják. Közben egymást érik a lincselések az önbíráskodások. Putyin  – érdekes amit mondott – nekimentek az egyik keleti régió kormányzójának is aki éppen az elmúlt hónapban foglalta el a hivatalát, s még ideje se volt lopni harácsolni. S lám őt is megkínozták.

Egy biztos az ukrán helyzet bonyolultabb mint gondolnánk.Egyre másra viszont jó, elterelni a figyelmet más súlyosabb helyi problémákról.  Ám a 45 milliós szomszéd nemzet gondja baja az egész világot érintheti, megrendítheti a még mindig válsággal küzdő világ viszonylagos nyugalmát.

Tehát amikor a magyar miniszterelnök nem rögtön áll be pampogók sorába helyesen teszi. Érdemes először több irányból tájékozodni.  Putyin nem tehette volna meg, hogy szótlanul elmenjen a szomszédban történő események mellett. Az amerikai elnökök se hunynak szemet a környezetükben zajló politikai válságok felett. Ukrajnában helyre kellene állítani az alkotmányos rendet és a közbiztonságot. A saját katonasága erre alkalmatlan a rendőrsége pedig képtelen. Nem csodálkoznék ha végül Oroszország bevállalná ezt akár az ENSZ  vagy a NATO égisze  alatt. Ugyanis a világ keleti és nyugati tekéjén se tapsolnak annak a káosznak ami most Ukrajnában tombol.

szgrág