Újra lesz katonai sorozás – júniustól megint lesznek kopaszok – a helyzet megkívánja

Sose gondoltam volna, hogy ezzel a bejelentésemmel ilyen vihart kavarok. Köztudomású, se ez nem kampánytéma  -még az idén bevezetik vagy visszaállítják a régi katonai sorozási rendet. Persze erről minden oldalon nagy a hallgatás, mert bárki is győz maga a projekt racionális és ésszerű. A helyzet megkívánja. A liberálisok kardoskodtak az eltörlés mellett mert ezzel voksokat nyertek, miközben óriási erkölcsi és anyagi kárt okoztak  a honvédség felmorzsolásával.

Próbáljuk megérteni, hogy maga a sorkatonaság egy nevelőintézet. Az életük elején álló fiatalok itt nemcsak katonai kiképzést kapnak, nemcsak a fegyverforgatást sajátítják el, de megtanulják a szociális , társadalmi beilleszkedés alapjait. Megismerik a rendet, a munkát megszokják, hogy a jogaik mellett kötelességeik is vannak. A reggeli torna a testedzés, a mindennapi fogmosás, a közösségi szellem alapvető ismereteit azok is elsajátítják akik otthon ezekről még nem is hallottak.

S majd nagyapó korukban lesz mit mesélniük, hogy mennyi barátot, bajtársat szereztek az egy év során. Kamu duma, hogy nem éri meg a sorozás költsége azt amennyi biztonságot jelent majd az országnak ha a mostani kormány megvalósítja a tervét.

Vajon a jelenlegi vezetés miért fontolta meg mindezt.

Kezdjük azzal, hogy a sorozás felszippantja a mostani pályakezdők körében a munkanélküliséget. Sőt a honvédségben akár szakmát is szerezhetnek olyanok akik idáig nem tanultak ki semmit. Legyünk őszinték, de ez a fajta pedagógiai rend ami egy fegyveres testületekben van a romák körüli problémák jó részét is megszüntetné. Ez a humán oldal.

Más, volt árvíz, iszapömlés és még ki tudja mi vár ránk.  A sorkatonákat nemcsak kukoricatörésre lehet bevetni hanem, minden katasztrófa helyzetben rögtön készen állnak. Akár egy politikai káoszban rendet is teremthetnek. A szomszédoknál hol délen hol keleten szabadulnak el az indulatok, lásd most Ukrajnában ahol még messze a végjáték, s az amerikai és az orosz katonák most már békés farkasszemet néznek egymással. Pontosan 2014 – ben száz évvel az első világháború kirobbanása után. A NATO- ra  számíthatunk, miért is ne , de megnyugtatóbb ha magunk ura maradunk.

Tehát minden érv a sorkatonás mellett szól. S amikor a hírt ami már régóta terjeng az interneten s nem kampánycélból feltettem a facéra kaptam hideget és meleget. Megszólaltak az anyaszívek – ne már, hogy a mucuskámat elvigyék. Mások , hülyeség. Férfiak is írták, baromság, minek az felesleges éveket elvenni a fiatalok életéből és ez csak egy politikai lejáratás része. Na, de akkor a baloldal miért hallgat, miért nem mondja, hogy nem igaz, nem egyezik a programjukkal. Miért, miért mert már ők is belátták, ez az SZDSZ szavazatszerző csalija volt. Semmi más célt nem szolgált.

Tudomásom szerint Orbánt Viktor is volt katona az egyetemi évei előtt. Ismerheti a honvédséget belülről é s tudhatja -a hazafiasság nevelésén túl még nagyon sok más előnye lehet a fiatalok fizikai és tudati fejlődésében.

Természetesen ha valaki azt kérdezné, hogy  miként úsztam meg a sorkatonaságot már is mondom – gépjárművezetőként soroztak be s az MHSZ előképzésén kiderült, színtévesztő vagyok. A kéket a zölddel keverem. Még megfellebbeztem az orvosi döntést de hiába. Nem volt olyan szerencsém mint Svejknek. Másodjára betanultam a színkártya lapok számait. Megszereztem, oldalról oldalra vágtam a számokat szépen sorba. Csak ám a fifikás katonaorvos nem sorba kérdezgette hanem össze vissza.

A sorozás ott volt ahol ma az UNIÓ Coop székháza a tiszti klubban az első emeleten. Ott kellett , Ádám kosztümben sétálni, le fel hajlongani  a hosszú asztal előtt az érettségi bizottság módjára szórakozó hölgyek urak előtt. Feledhetetlen volt, mert a szemközti ház erkélyén mindenki minket nézett a függöny nélküli ablakokon át.

Gondolom ma már másként képzelik el ezt projektet. Már csak azért is mert egyszer elmesélem, hogy az egri laktanyában miként soroztak be a vietnámi ENSZ fegyverszüneti bizottságba.

szgráf