Garázssor a patak partján -igazi hungaricum – a férfiak élettere – akár pásztorórára is  jó

Ózdon már csaknem kétszer annyiba kerül egy garázs mint egy garzon lakás. Mi ebből a tanulság, hogy mindenki félti az autóját, nem ildomos a drágát a csillagos ég alatt tárolni. Meg ugye, Ózdról mindenki menekül, nincs munkahely, leépült a város és több a lakás , a ház mint amennyire szükség lenne. Szomorú.

A fenti kép Miskolcon készült, a Kiliánban. A szokásos Szinva parti garázssor. A helyzet hasonló, csaknem , ugyanis talán ezek a betondobozok őrzik a legjobban az értékállóságot.  Végig a patak partján egymást érik ezek az utólagos építmények , hirdetve a valamikori az alsózsolcai betongyár örökkévalóságát. Nekem is volt egy ilyenem hajdan amikor még a Vászonfehérítő utcán laktam.

A lakás kicsi volt másfél szobás. A garázs meg ugye 20 négyzetméteres. Nekem is olyan toldott jutott, ami már majdnem belelógott a patakba. Utolsók között sikerült megszerezni egy helyet. Csak az kaphatott aki igazolta, van autója. Én viszont fordítva képzeltem ezt, először a kocsi aztán a garázs. E szerint gyűjtögettem. Abban az időben egy Trabant az életmű volt, tessék számolni, a fizetés 1200 forint, az egy évben nem éri el a 15 ezret, s közben enni, lakni is kell. A kis pvc szappantartó meg 46 ezer forint újonnan a merkurtól, de kéz alól ugyanez még drágább. Ment is a szöveg – kicsi vagy kocsi. Na ma ezért vagyunk ilyen kevesen.

Egyébként ezekhez a lakótelepekhez hozzátartoznak a garázssorok. Szinte magyar hungaricum, ami ott van. Ez a férfi emberek birodalma. Itt tárolják az autón kívül az almát és a burgonyát, a píát és itt érzik magukat szabadnak. Itt lehet haverkodni, találkozni a barátokkal és közben úgy tenni mintha bütykölnék a járgányt. Egy gumimatrac és még titkos pásztorórákat is lehet rendezni ide. Csak jól be kell zárkózni és kifigyelni, hogy kevesen legyenek a szomszédban. Ez a férfiak élettere. Kevés nőt láttam úgy a garázssorokon, legfeljebb csak annyira, hogy vitték az autót.

Ami viszont szomorú, Miskolcon egy két garázsban már életvitelszerűen is laknak. Megesik, hogy ha valaki elveszti az otthonát, devizahitel vagy bármi más okból ide költözik. Jobb híján. Nem szabályos, de még mindig jobb mint a csillagos ég alatt.

szgráf