Állami támogatás lakásfelújításhoz  – a fővárosi vállalkozó csak a nevét adja, – mi fizetjük a lánckereskedelem árát

Tetszenek tudni, igazából az ember a saját problémáiból nyerheti ki a legjobb témákat. A fenti épület, mint látható Miskolcon a Bajcsy Zsilinszky úton található. Társasház, s most derült, ki, hogy egy jó nevű pályázatíró cég nagy pénzt szerzett a tulajdonosoknak. Hatvan százalékos állami támogatást kapnak a már eléggé lepusztult ház felújításához. Ez egy jó hír. Ám ehhez még jelentős kölcsönt kell felvenniük a lakóknak, s aki nem képes kiizzadni az önerőt, annak a lakására ráterhelik a banki támogatást.  Figyelmen kívül hagyva azt az apró tényt, hogy több tulajdonos időközben minden támogatás nélkül, önerőből már kicseréltette az elkorhadt ablakokat és ajtókat.

Közben az is kiderült, hogy a felújítást nem sikerült Miskolcon megpályáztatni mert csak ÉMI auditálással rendelkező cégek végezhetik az ilyen munkálatokat. Közben folytatnám, e miatt egy fővárosi cég nyerte el a munkát, amelyik természetesen csak a pénzért jön majd a városunkba.  Hogy megtakarítsák az utalás költségét. A felújítást viszont egy helyi alvállalkozóra bízzák, mert ebben a láncban már nem feltétel az ÉMI engedély.

Az ész megáll, amikor az ember ilyet hall.

Tessék számolni, mennyit kereshet majd a fővállalkozó a puszta ÉMI engedélyén, s mennyivel drágább lesz ez a lánckereskedelem a szerencsétlen kiszolgáltatott lakástulajdonosoknak.

Másik apró kérdésem, hogy a pályázat, az állami támogatás elszámoltatásakor ezeket  a plusz , feleslegesen beiktatott költségeket miként tudják elszámolni. A vállalkozók egymásközt biztosan megegyeznek, miért is ne, csak ezt a baksist miért a társasház nyögi majd ki.

A kíváncsiskodást nem hagyom abba.