A kódos, jelszavas világ – amikor a fejükhöz kaptak

Kód jelszó kell az összes internetes szolgáltatáshoz, a riasztókhoz, a lakásba a kocsiba és a nyaralóhoz. A bankban is kérik. Jelenleg a kód és a jelszó táram olyan harminc körül lehet. Felírtam valamennyit, de , hogy hová mi tartozik azt már elfelejtettem. Ja és mamám kapujához és a szerkesztőség autóbejáratához is számkód szükséges a bejutáshoz. Mindkettő más. Már arra is gondoltam, hogy ezeket a számokat a tenyeremre tetováltatom. Különben az ötös lottó főnyeremény eléréséhez is kell egy kombináció, de ezt már régen nem lelem.

Jut eszembe, hogy amikor még a feleségemnek mobiltelefon üzlete volt, minden egyes készülék eladásakor kellett egy jelszót adni a Westel szerződés megkötésekor. Ugyanakkor ha gond volt ezt meg is kellett mondani. A szerződésre nem írták fel, s ezt a központban úgy őrizték mint a Cola  receptjét. Hadititokká nyilvánították. E nélkül nem kaphattad ki a híváslistát meg mi egyebet.

Nos, emlékeim szerint  a boltban minden vásárló percekig tökölt, hogy mi legyen a jelszó.Feleségem próbált segíteni, neve, kutyája neve, esetleg a feleségéé, utca név, gyerekek, kocsija és ez így ment mindenkinél. Folyamatosan ajánlgatták – a szeretője  vagy a házi barátja nevét. Igazából ezzel ment el rengeteg idő, miközben a kis boltban még nem létezett számítógépes adminisztráció. Kézzel írtak mindet,

Ugyanez három négy hónap múlva kezdődött elölről. Próbáltak segíteni a megfejtésben. Az előbbi tanácsok alapján zongorázták végig a lehetséges jelszavakat. Kutya, macska, utcanév, gyerek , autója – s ha hiszik ha nem a többség , nagy többség fennakadt. Új jelszót kellett kitalálni, ami nagyon macerás volt mert a központ törölte a régit. S akkor már megmondták. Na akkor kapott mindenki a fejéhez.