Egy napot alszunk – s szeletelhetjük a tortát – ha  ajándék is lesz négyszer is fordulok

A Gazprom csapatai gyúrnak, a NATO legényei sem tétlenkednek. Folyik a szájháború, éled a nosztalgia a régi jó hidegháború feléledése után. Gazdasági téren bekeményítettek és mi a régi jó szokás szerint megint nem tudjuk, igazából melyik oldalra sodródjunk. Az uniós tagság és a katonai szövetség megköti a kezünket de amúgy se lenne más választásunk. Egyetlen biztosíték a jövőnkre nézve, hogy a nagyok csak az erejüket fitogtatják.

Különben minket most ez nem izgat. Számoljuk az órákat, egy napot alszunk és már is megtudjuk – a tortát hány felé kell szeletelni. Kinek jut a legnagyobb rész. Az elnökünk kinek adja át a marsall botot , kit kér fel kormány alakításra. Kell e a mostani garnitúrának csomagolni, íróasztalokat seperni vagy minden marad a régiben. Az előre jelzés szerint csak a mostani kormánytagok változhatnak, a régi és a leendő kormányfő előnye behozhatatlan.

Ahogyan a kormányfő mondta  – a csillagok állása tökéletes, minden el van rendezve. Ez megnyugtató. Az időjárás is a szavazásnak kedvez, templom helyett sokan először szavazni mennek, hogy utána már nyugodtan fohászkodhassanak.

Izgalmas vasárnapunk lesz vagy lehet. Nem az első. Ilyenkor mindig akad egy két ember aki bepánikol. Annyira, hogy ott esik össze a szavazóhelyiségben. Jut eszembe erről, hogy az akadálymentesítés sincs mindenütt megoldva.  A 94 esztendős mamámnak 12 lépcsőt kell majd megmásznia, ha eleget akar tenni állampolgári kötelezettségének. Arról nem is szólva, hogy a körzetben ólálkodó végsőkig kampányoló aktivisták gyűrűjén is át kell verekednünk. Mert lesz ott még toll, kulcstartó és szatyorosztás is.

Ha ennyi ajándék vár ránk , lehet hogy négyszer is fordulok.DSCN0633