Távozik a Mazsihisz ügyvezetője – ki jöhet Zoltai Gusztáv után

Lemondott Zoltai Gusztáv a magyarországi zsidó hitközségek ügyvezető igazgatója. A döntését azzal magyarázza, hogy nem tud együttműködni a kormánnyal. A rossznyelvűek viszont egy most folyó gazdasági vizsgálattal, egy belső ellenőrzéssel hozzák összefüggésbe a rendkívüli elhatározását. Egy tény, hogy jóval túl van a nyugdíjkorhatáron, s nagy vákuumot hagy maga után. Erős kezű, kompromisszumokra kész vezető hírében áll, aki idáig igyekezett minden kormánnyal jól együttműködni. Munkásságának köszönhető, hogy a száz irányba húzó vallási szervezet működőképes. Nagy kérdés, ki és mi jön utána.

Közben többen is felvetették, hogy minden egyház esetében az első számú vezető a vallási elöljáró. Bíboros, püspök vagy főpap. A zsidóság esetében a világi vezetés háttérbe szorítja a rabbikat, ami talán nem is annyira bölcs mint idáig gondolták. Talán ezzel a váltással lehetséges lenne, hogy más egyházakhoz hasonlóan a Mazsihisz is kivonulna a napi politizálásból. Vagy legalábbis meghagyná ezt a főrabbik tanácsának.

Ez a felvetés bizonyára nagy felzúdulást, felháborodást okoz majd az érintettek körében. Mégis megfontolandó a nagy váltás.

Jelenleg a magyar zsidóságnak már két nagy szervezete is van, ha nem akarják a további osztódást választani kell.