Vegyi koktél a kaptárban

 

Magyarországon 1994 óta, már 20 éve szervezik meg a Méhek Napját április 30-án. Ebből az alkalomból mutatjuk be a Vegyi koktél a kaptárban és A méhek terhe 12 európai országból származó méhkenyér és virágpor laborvizsgálata növényvédőszer-maradvány szempontjából című legújabb Greenpeace-kutatásokat, és az azok eredményeit összefoglaló kiadványokat.

Simon Gergely regionális vegyianyag-szakértő és Tömöri Balázs kampányfelelős a saját kutatómunkánk eredményeiről tartanak előadást: 2013-ban 12 európai országban a méhészek kaptárainak bejáratánál gyűjtött virágpor és a kaptárakban lévő méhkenyér minták növényvédőszer maradványát tanulmányoztuk. A több mint 100 minta akkreditált laborvizsgálatából jól látszik, hogy milyen (és milyen sokféle) méhgyilkos vegyszernek vannak kitéve a méhek és más beporzók. Miután a minták kétharmada esetén több vegyszer együttes jelenléte volt kimutatható, ezért fontos a különféle vegyszerek együttes, összeadódó hatását ismerni.Bemutatjuk a magyar eredményeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalának (EFSA) növényvédőszerek engedélyezésével kapcsolatos tervezett szigorításait, illetve azt, hogy ki mit tehet a méhekért.

A sajtó képviselőinek a rendezvényen interjúlehetőséget biztosítunk, kérdéseket tehetnek fel a szakmai munkát végző és értékelő regionális vegyianyag-szakértőnek, valamint átadjuk a nemzetközi kutatások egy-egy példányát.