A szemetes dosszié kulisszatitkai – a trend az államosítás – újra miénk ami a miénk volt

Sok pénz van a szemétben. Szemét sok. Nem véletlenül világszerte gond van a gyűjtés és a szállítás körül. Nem illő, de kimondom Olaszországban a maffia háborúzott ezért az üzletágért. Nem is emlékszem, hogy hol Nápolyban vagy Milánóban csak azért keletkeztek a szeméthegyek mert nem tudtak megegyezni, kié is legyen ez a bíznisz. Berlusconi a katonaságot vetette be, hogy kimentse a lakosságot a felgyülemlett hulladékhegyek alól.

Jó nem jó ami történt idáig, egy biztos csak azt érzékeltem, hogy a külföldi tulajdonú szemetes cégek egyre drágábban ürítették a kukákat. Kúsztak az árak felfelé. A profit meg nem a hazai költségvetést gyarapította. Végül nem teljesen váratlanul a kormány államosította  az ország szemétgyűjtő cégeit.

Jómagam ebből csak azt vettem észre, hogy már nem pénteken délután hanem reggel ürítik a kukákat a mi utcánkban. Ugyanaz a kocsi ugyanazok az emberek jönnek. Mind ismerősek. Nem tőlük tudom, mert nekik fogalmuk sincs arról, hogy már régóta nem az  RWE, nem az AWE és nem egy cseh cég tulajdona a szemétgyűjtő vállalat.

Egyébként a miskolci szemetesek – ki emlékezik már erre sokáig háborúztak, pereskedtek a Cirkonttal, David Szabó cégével. Gondolták volna, hogy végül mindketten elveszítik a sokat igérő piacot. Aligha.

A Cirkont a dolgok jelenlegi állása hasonló átalakuláson, deprivatizáláson megy át mint a miskolci. A Sajó völgyében és az Abaúj környékén rendezkedtek be. S most, hogy a költségeket limitálták, annyira, hogy nem akadt konkurencia a szabott áras szolgáltatásra, a katasztrófavédelemnek kellett közbe avatkozni, kijelölni vállalkozót. Érdekes a tendencia, reméljük mi szemetelők, hulladékot termelő polgárok csak jól jövünk ki ebből. S hosszú távon.

Ezek után felkeltette az érdeklődésem – mi lehet most a kulisszák mögött. Valóban ilyen simán zajlik az átalakulás, s minden rendben történik. Sikertörténet  vagy rosszabb lesz a szolgáltatás.  Sőt az id érdekelne, hogy is volt azelőtt. Ezért hamarosan megkeresem  Boross Béla urat, aki állítólag kukák ügyekben a legtájékozottabb. Régi motoros a szakmában mindent tud a szemét körül lezajlott ügyekről.

Talán még arra is választ kapok, milyen is egész nap egy bűzlő szemeteskocsi hátsó rácsán kapaszkodva utazni, s kapunként le fel ugrálni az edényekért.

Jelentkezem s jelentek.