Olasz esték a kertben – avagy, amikor a pizzát nem telefonon “készítjük”

Végy egy mobilt és egy mobilszámot, lehetőleg a legjobb pizzériáét…leginkább így kezdődnek a legfinomabb pizzareceptek. De merjünk nagyot álmodni és próbálkozzunk finom házi pizzával, ráadásul a kertben. A kerti grill ugyanis nem csak hússütésre, zöldségek grillezésére alkalmas. Nem csak gulyás, pörkölt, halászlé készülhet a szabadban. Egy jó olasz lángos is megsül gyorsan, ráadásul ízletes, kap egy kis füstös, kemencés ízt, máris az olasz mammák konyhájában érezhetjük magunkat.

A hússütés is kellemes nyári kikapcsolódás, ráadásul a sokfajta ízesítésnek köszönhetően megunhatatlan. De higgyék el, a kerti pizzasütésben sem csalódhatnak. Egyszerű kenyértészta szükségeltetik, ami dagasztás után egy órát kel. Majd – mint a piacos lángossütő szokta – zsemlényi darabokat szaggatunk belőle, vékonyra nyújtjuk, olajozott, lisztezett fóliatálcára fektetjük, és mehet a kerti grillre. Mindenképp fedjük le sütés közben.

Nehogy azt gondolják, hogy a pizzára valóról elfeledkeztem, de azt csak később rakom rá, amikor félig átsült a pizzatészta. De akkor nem fukarkodunk ám a feltéttel. A mi kertünkben általában kétféle alappal készül: paradicsomos és fokhagymás tejfölös. Az utóbbi szigorúan a magyaros ízek kedvéért. És az alapra kerülhet minden: szalámi, kukorica, szalonna, hagyma és persze sajt. Mi a juhtúrósat is kipróbáltuk, csak mert volt itthon, nem csalódtunk, a család kedvence lett.

A pizzavacsoránál az a jó, hogy a desszert is megvan oldva. Egy megsült tészták megkenünk házilekvárral és mehet rá gyümölcs is. Ilyenkor, nyáron, persze a kertből. Most a cseresznyének van szezonja, de jól is mutat az olasz tésztán a ropogós szemű gömböcske. És nem mellesleg finom is.

Egy pohár bor, jó társaság és szinte halljuk az O sole mio-t. Buono appetito!