A mezőcsáti termálfürdő – árnyas park közepén  – retromedencék – egy kihagyhatatlan hely

Magam se hittem volna, hogy mi lett a hajdani mezőcsáti termál forrásból. Zarándi János  vállalkozó a termálfürdő gazdája immár 33 esztendeje szívügyeként kezeli ezt a csodálatos létesítményt. Leírni, elmondani nem lehet, hogy a fenyveserdő árnyasában micsoda kellemes  medencék várják a fürdőzőket. Jelenleg négy medence üzemel nyaranta, a legrégibb és a legnagyobb a legkellemesebb. Ebben akár úszni is lehet, pontosan annyira meleg a vize amennyire szükséges. Hűtve van. A másik két gyógymedence azoknak valók akik a forrás-melegben szeretik áztatni a ridikült.Kérdezgettem mitől olyan barnás-sárgás a víz -a bemérések szerint vas és mangán tartalmú, alkalmanként meg szinte olajos, bársonyos. S számos ásványi anyag van benne, ami gyógyhatású. Az ország minden tájáról járnak már ide mert pszoríázisra  jobb mint a Holt tenger sós vize. Sebgyógyító hatású. Mivel évtizedek óta nem jártam arra meglepett, hogy mennyi kiépült ez a strand, a valamikori kopár mező helyén árnyas fenyőerdő fogja körbe a medencéket.  Zarándi úr igazi családi vállalkozásban üzemelteti így mindenre van rálátása és maga ellenőrzi mennyire elégedettek a fürdőzök.

Mint látható a strandbüfé választéka páratlan. Birkapörkölt, slambuc, a lehető legjobb kivitelben, tesztelve, töltött káposzta , marhapörkölt négyféle körettel  – minden amire az ember vágyik egy-két órás strandolás után. Az ottani lángos receptje egy vagyont ér – utánozhatatlan. Van aki csak ezért utazik a Mezőcsáti  termálfürdőbe. Teheti, főleg ha nyugdíjas mert az utazás ingyenes, megálló a fürdő előtt, a belépő kedvezményes, az áraik meg olcsók. S még barna sörük is van.

A képeken a strand, a medencék és Zarándi János és Sípos József a konyhában ahol megnéztük miként készül a híres slambuc, amiből sosincs elegendő.

Csát8Csát7Csát6Csát11Csát3Csát1Csát13