Nincs vége a játszmának – csatát, nem háborút vesztettek – a Józsefvárosból jelentem

Bezárt a bazár. Csukva a kínai piac, az egyszerű ahol  mindenki megvehette a maga olcsóságát. A hamisított ruháit, cipőit,kölnijét meg ki tudja mi mindenét. Győzött a polgármester, a vasút területéről eltűnőben a bódésor. Az ahol naponta ellenőrzött a NAV és ha valaki véletlenül számlát adott vagy igazolta az áru eredetét az már csodaszámba ment. Szerintem erre nem is volt példa.

Kínai szakértő vagyok. A kis Peking, a budapesti óriás kínai negyed a bazár is  átköltözött szembe a  valamikori Ganz Gyár területére. Elfoglalták és belakták és onnan már soha senki ki nem űzi el őket..  Ahol valamikor a motorvonatok, villamosok készültek, ahol hajdanán a magyar ipar nemzetközi hírű termékeit gyártották, az erőművekhez ma  egy hatalmas bazár. Ahol a kutya se ismeri ki magát. Ahol minden kínaiul van írva, magyarul csak annyi, hogy WC.

Nos itt vannak a gazdag távol keleti kínai, koreai és vietnami nagykereskedések. S itt minden van amit a világ másik felén olcsón össze képesek buherálni. A fél Magyarország innen tölti fel az üzleteit.

A képek árulkodóak, olcsó kocsi nincsen itt. Figyeltem a kereskedők járművei olyan 30 milliónál kezdődnek. Magyar rendszámmal.  Van egy fotó, ami lesből készült, mert itt senki nem szereti ha  képet csinálnak róla. Egy hölgy abban a a tipikus pekingi paraszt kalapjában kínálta a narancsot. Tolta a kis üzletét és egyesével adta a gyümölcsöt. Akár csak  otthon a  falujában.

Gondolom már más is szívesen feltérképezte volna ezt a gyárat. Itt is jöhetnek az ellenőrök és a hatóságok, de hiába. Saját őrségük van, a biztonsági emberek rendet tartanak. Nem olcsón. A komplexumnak számos kijárata van ahol egy-egy hivatalos személy megjelenésekor mindenki idejében megléphet és bezárhatja a boltját.

Különben ha valaki ezt komolyan fel szeretné számolni megbénulna a hazai kereskedelem. Az az árumennyiség ami innen hivatalosan és illegálisan kiáramlik az meghatározó tényező a piacon. A MÁV területének visszafoglalása tulajdonképpen csak egy apró ütközet. A Ganz örökre a kínaiké. Hadfőállás. Innen csak terjeszkednek majd. Mögöttük a világ leggazdagabb gazdasági hatalma és ezt itt Magyarország szívében is respektálni kell. Illik.DSCN1221DSCN1226DSCN1220DSCN1222DSCN1221DSCN1225