Hagyománnyá vált a Monoki Babfesztivál

A tavalyi sikeren felbuzdulva a hétvégén második alkalommal rendezték meg a Monoki Babfesztivált, amelynek középpontjában természetesen a főzőverseny állt. A finomabbnál finomabb ételek zsűrizésében részt vett dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő is.

Péntek este Zalatnay Sarolta és a Reflex zenekar alapozta meg a két napos fesztivál hangulatát. Szombat reggel bíztató napsütés fogadta a Kossuth-sétányon felállított fabódékba beköltöző főzőverseny huszonnyolc csapatát. Nem kellett sok idő, és minden kondérban rotyogni kezdett a változatosabbnál változatosabb babétel. Közben kirakodtak a vásárosok, étel-ital árusok is, és délelőttre igazi fesztivál-forgatag alakult ki. Mindenki megtalálta a neki való elfoglaltságot: a gyerekeknek volt lovaglási lehetőség, arcfestés, lufi hajtogatás, ugrálóvár, a fiatalok fociztak, míg a férfiak és nők a kondérok körül sürögtek-forogtak.

Tíz órakor a zenés felvonulást követően Vajtó László rádióriporter a színpadra szólította Monok polgármester asszonyát, Demeterné Bártfay Emesét, valamint a zsűri tagjait. Demeterné Bártfay Emese megköszönte mindenkinek, aki eljött a fesztiválra, mert ezáltal tovább emelték a rendezvény színvonalát. Örömét fejezte ki, hogy idén sokkal több főzőcsapat nevezett be, mint múlt évben, és azt kívánta, mindenki érezze jól magát, és tartson ki hajnalig.

A zsűri elnöke, Benke László mesterszakács megígérte, „ha a zsűri túléli, lesz eredményhirdetés, majd komolyabbra fordítva a szót kiemelte, az a nép, amely nem ápolja a múltját, nem érdemli a jövőjét, így arra kért mindenkit, hogy őrizzük meg múltunkat, és adjuk át gyermekeinknek. A versenyzőknek pedig megsúgta, a magyaros étel akkor lesz jó, ha egy kicsit csípős, szaftos, és nem úszik a zsírban.

„A zsűrit nem lehet megvesztegetni, de nem haragszunk meg, ha megpróbálják!” –viccelődött dr. Mengyi Roland. Elmondta, a tavalyi sikere után nem volt kérdés, hogy idén ismét megrendezésre kerül a babfesztivál. Köszönetet mondott a szervezőknek, kiváltképp a polgármester asszonynak, aki nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években több más hagyományőrző eseményt is megszervezett abban a szellemben, hogy hagyományainkat nem csak ápolni kell, hanem megélni is. Zárásként megjegyezte, bár diónyi arany nem jár az ételek mellé, de szórakozás és fergeteges jókedv mindenféleképp.

Díszvendégként a filmmogul, Andy Vajna és felesége, Vajna Tímea léptek színpadra köszönteni a megjelenteket, majd a népdalkörök szórakoztatták előadásaikkal a közönséget. Ringer István tárogatón adott elő dalokat. Ételből és italból nem volt hiány, főként, hogy egy órára minden versenyző elkészült a főztjével, és a zsűri elé járult. A legjobbnak járó díjat az eredményhirdetésen a Babnyugat hősei vehették át.

A délután folyamán több híresség is koncertet adott, többek között Korda György és Balázs Klári, Újvári Marika és Jenei Gábor, valamint Bunyós Pityu. Este Charlie élő koncert előzi meg a tűzijátékot, és a hajnalig tartó utcabált.

A II. Monoki Babfesztiválon nemcsak monokiak vettek részt, érkeztek vendégek a környező településekről, Budapestről, sőt, Erdélyből és Felvidékről is.