Egy jól sikerült emléktábla avatásról – a részletekre is ügyelünk – a kezdeményezés  önerőből, továbbra is

Vannak dolgok amikor csettinteni kellene. Na ez szép volt fiúk, hajrá így kell. Aki múltját nem becsüli a jövőjét nem érdemli. Nem szó szerin idézem, de az nekem sose ment. Nem vagyok egy magolós. A lényeg, ahogy korosodik az ember egyre jobban figyel a gyökerekre. Na nem azokra akikre akik most gondolni tetszett. A felmenőkre.

Amikor a miskolci Csillagpont kórházat avatták szűk körben hallgattuk dr. Iván László professzor úr lokális visszaemlékezéseit. Ő ugyanis itt kezdte a pályafutását. Most, hogy már nem vállalt egy újabb ciklust a parlamentben a kormányfő tanácsadója.  Kapásból sorolta a neves orvosokat és dicsérte őket. Közülük sokat koromnál fogva gyerekként magam is ismertem. Akkor mi fellángoltunk és kimondtuk – valamennyi megérdemelne egy szerény emléktáblát.  Aki megteheti, valamiképpen saját anyagi erejével hozzájárul ehhez. Megjegyzem az elsőt , dr. Bagothay Lászlóét, akinek a domborművét pénteken avatták fel a Semmelweis kórházban az AA med Kft tulajdonosa  dr. Argay László finanszírozta , az ünnepség kiadásaival együtt. Tehát ebben semmi közpénz, pályázati lóvé nem volt. Szerényen jegyzem meg néhányan magunk is hozzájárultunk az igyekezetünkkel. A média támogatásával,  a Papp Kőfaragó Kft, amely  pompás munkát végzett, s ne feledjük a Telvill kft -t amelynek az aranykezű lakatosa az utolsó pillanatban alakított a réz dombormű alapjain. Nélküle csúsztunk  volna, nem keveset. Az intézet dolgozói soha nem látott lelkesedéssel  szervezték meg az ünnepséget, csodálatos környezetben.  Ránézésre ki gondolná, ez egy kórházi kertrészlet, üde parkkal.

Az utolsó pillanatban szereztek hozzá napernyőket is, hogy megvédjék a résztvevőket a tűző sugaraktól. A rugalmasság, a hozzáértés itt is diadalmaskodott.

Halkan jegyzem meg ez volt az első ilyen megemlékező esemény, amelyet az Észak megyei napilap felkarolt és esküszünk rá, hogy nem hagyjuk abba.  Bár a protokollban egy apó hiba is csúszott amikor a felkonferálásnál nem fontossági sorrendben köszöntötték a résztvevőket. A város első emberét nem a megfelelő sorrendben szerint említették. Szerencsére polgármesterünk nem vette zokon, inkább a résztvevők kifogásolták ezt a malőrt. Kriza Ákos gálánsan, nagyvonalúan, ezt is betudta a gyakorlatlanságnak.  Reméljük a következő tábla  leleplezésen ilyen már nem fordul elő.

Még valami fontos, illő tudni ez a rendezvény ez a kezdeményezés kifejezetten pártsemleges , nem része a kampánynak.  Minden szervező, résztvevő ennek megfelelően járt el el. Csak egy apróság dr. Kriza Ákos,  polgármester,  s polgármester jelölt  – noha kedvesen invitálták az elnökségi asztalhoz – a résztvevők közé ült. Nem mondott beszédet, mert mondhatták volna egy volt kolléga emlékén magának kampányol. Szerintem a jóérzés és az etikett szabályai szerint  tette a dolgát és leplezte le a táblát a messziről jött professzor úrral.

Mindezt le kellett írnom, mindazoknak akik még ilyenkor is próbálnak kötözködni. Azoknak akik túl hamar nőtték ki a gyerekszobájukat.

DSCN1661 DSCN1662 DSCN1663 másolata (2)