Mire vágynak a magyarok –  a férfiak előbbre terveznek – az OTP szemszögéből

2014. július 25. A lakásvásárlás és -felújítás, a gyermekek és idős szülők támogatása, valamint az utazás és az autóvásárlás a legnépszerűbb célok, amikre félretennének az emberek, derül ki 140 ezer, megtakarítási tanácsadásban részesült banki ügyfél válaszaiból. Az adatokból az is látható, hogy a férfiak hosszabb távra terveznek, egy lakásvásárláshoz 8-10 millió forintot tesz félre egy átlagos család, illetve a gyermekek jövőjére takarékoskodnak a leghosszabb ideig.

Míg a férfiak jellemzően 4 évre terveznek előre, a nők ennél csak 5%-kal rövidebb időtávban gondolkodnak. Nem meglepő, hogy az autóvásárlás, mint pénzügyi cél inkább a férfiak körében népszerű, míg a gyermekek jövőjére főleg a nők tennének félre.

A lakásvásárlásra való takarékoskodás a 25-35 év közöttiek körében a legnépszerűbb. A vásárláshoz 8-10 millió forint összegyűjtését célozzák meg az emberek, az ehhez szükséges időt azonban alig 3,5 évre tervezik, ami még lakástakarék-pénztár igénybe vételével is havi szinten többszázezres megtakarítást feltételez. Ez jócskán meghaladja egy átlagos család megtakarítási képességét. Érdemesebb hosszabb időtávon, és rendszeres megtakarítással készülni a lakáscélok (vásárlás, fejújítás) megvalósítására, tanácsolja Nyitrai Győző, az OTP Bank Befektetési Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Magas kezdeti költségekre számítanak a jövőbeni szülők.

A házasságkötésre és a gyerekvállalásra elsősorban a fiatalabb korosztály, a 25-35 évesek terveznek félretenni. Az OTP Bank megtakarítási tanácsadásban (vagyontervezésben) részesült ügyfeleinek – anonim módon összesített – adataiból az is kiderül, hogy az esküvővel kapcsolatos költségekre 1,2 millió forintot terveznek szánni az emberek, és közel ugyanekkora összeggel (1,3 millió Ft) vágnának bele a gyerekvállalásba is.

Szintén népszerű az utazás, a válaszadók tizede jelölte meg ezt a célt. Az igény leginkább az 55-70 év közöttiekre a jellemző, közülük szinte mindenkinek van olyan üdülési célja, amire már érdemesnek tartaná félretenni.

Megtakarítással minden cél elérhető

Összességében jól látható az adatokból, hogy fiatalabb korban tanulásra és családalapításra gyűjtenek az emberek, később a lakás- és autóvásárlás az elsődleges cél. 50 év felett főleg a gyerekek és unokák támogatása, illetve az üdülés, pihenés finanszírozása szerepel a nagyobb megtakarítási tervek között – mondja az igazgató. A legfontosabb minden esetben a megfelelő szemlélet. Mindenki elérheti a számára legfontosabb célt, ha a megfelelő banki termék kiválasztása után rendszeresen, akár kis összeggel is elkezd megtakarítani. A megfelelő termék kiválasztásához pedig bátran vegyük igénybe banki szakértők segítségét, megtakarítási tanácsadást – teszi hozzá Nyitrai Győző.