Tórát kínáltak a miskolci régiségvásárban – ez az ami egyenes úton soha nem kerülhet privát kézre

A Tóra, Mózes öt könyve a zsidóság legszentebb tárgya. Ebből imádkoznak és ez amit a frigyládában őriznek. Igazából törvényesen ilyen magánszemély tulajdonában nem lehet. Mivel kézzel írják pergamenre és díszes tekercsre fűzik , felruházzák ez minden zsidó közösség legféltetettebb ereklyéje. Így aztán sokakat meglepett , hogy egy ilyen tórát a földön kínáltak a miskolci régiségvásárban a régi Kossuth mozi előtti járdán a múlt vasárnap. Egy hozzáértő megpróbálta megtudni, honnan származik és mennyiért árulják. Nos, fél millióért eladták volna. Ám, hogy miként került az eladó birtokába azt nem volt hajlandó elárulni. A vitának, lökdösődés és majdnem verekedés lett a vége, szerencsére a rendőrök láttára mindenki lecsendesedett.

A szakértő jelezte a zsaruknak, hogy a Tóra legálisan aligha kerülhetett az eladó birtokába, kérte, hogy foglalják le és nyomozzák ki az előzményeket. A rendőrök természetesen nem nagyon járatosak a hittudományokban nem erre képezik ki őket így aztán bejelentést tettek a 112 -es vészhívó számon. Ők se értették , miért is értették volna , hogy egy ilyen szakrális tárgy magántulajdonba egyenes úton soha nem kerülhet. Végül , nem vártuk meg az események végét csak akadtak akik intézkedtek.

Ezek után jó lenne tudni a fejleményeket is, hogy mi lett az értékes Tóratekercs sorsa , lefoglalták e, kiderült e honnan származik és mi van vele most. Állítólag a tekercset 1831 -ben írták.

Ha valaki tud valamit az ügy folytatásáról , kérem ossza meg velünk!DSCN1182