Napi Schwezoff – gettó felszabadításának évfordulója január 18  – segít a Rosatom is  – aki nem nem értené az összefüggéseket

Kimentek  a budapesti zsidó hitközség  meghívói a pesti gettó felszabadulásának évfordulójára rendezendő eseményre. Nem vagy SD VIP listáján így csak először tegnap hallhattam – hogy micsoda díszes és különös levelet küldtek az arra érdemeseknek.

Nos, mint látják a rendezvény amelyen az orosz nagykövet is beszédet mond  – teljes joggal, nem szűkölködik támogatókban. Jó látni, hogy a MAZSÖK és az NKA is hozzájárul a költségekhez. Igaz a MAZSÖK feladatkörébe ez nem tartozna , de fátylat rá. A közalapítványnak a holokauszt áldozatait kell segíteni, de ha ennyi a lóvé ám adjanak amire csak jónak látják. A Nemzeti Kulturális Alapnak meg hálás köszönettel tartozunk ha már ilyen nemes célt is finanszíroznak.

Ám, hogy mit keres itt a Rosatom – nem csak én kérdeztem, azt csak sejtem. Elöljáróban kijelentem azon kivételes jámborok közé tartozom akik hisznek az atomenergia jövőjében.  Bár Csernobil óta nagyon aggaszt az ezzel járó kockázat, de nem látok más kiutat az ország energiaszükségletének a biztosítására. Tehát a valamikor Szovjet licenc alapján megvalósított paksi blokkot nyilván az oroszoknak kell felújítani. Ez tiszta sima ügy, ne keverjünk bele piszkos politikát.

Az viszont gondolkodásra sarkall, hogy a gettó felszabadulási ünnepségét miért támogatja a nevezetes cég. Mi köze van a BZSH kétes hírű ügyvezetőjének a Rosatomhoz. Egyáltalán az orosz nagykövet tudja e, hogy kivel vállal közszereplést, vajon Vlagyimir Putyin is kiállna e egy ilyen fószerrel egy nyilvános megemlékezésen? Aligha. Bízom benne, hogy nagykövet úr is fontolóra veszi még ezt a fellépését.

Folytatom, mert sejtem a kulisszatitkokat.  Csereklye Viktor mamája orosz anyanyelvű, Moszkvából települt át még 1970 -ben. Tehát a fia perfekt orosz, bírja a nyelvet és a hírek szerint sűrűn megfordul Moszkvába. Rövid egy két napos látogatásokat tesz. Mi célból ? Nos ezt mi nem tudhatjuk. Talán is jobb. Tehát lehetnek kapcsolatai a Rosatom vezetésével is mert ez a cég nem arról híres, hogy csak úgy osztogatja a pénzt. Ha ott arra utaznak, hogy egy ilyen meghívón megjelenni egy lépéssel közelebb jutnak a már megkötött paksi üzlethez , akkor tévedhetnek.  Az erőmű megújítása hatalmas biznisz és nem hiszem , hogy a BZSH ügyvezetőjének bármi ráhatása lehet erre a folyamatra.

Egy biztos a január 15. közgyűlést mindenáron meg kell tartani. Hogy SD azt állítja, hogy ez nem jogszerű az természetes. Számára ez sosem lesz az, tehát nincs idő a tétlenkedésre. Mindenki menjen el váltsák le. És a nagykövet úrral és a Rosatom képviselőivel már az új ügyvezető szerepeljen a megemlékezésen.

Legyünk ott minél többen – Hajrá Paks – hajrá Rosatom ! Nem kell tartani semmitől van még más is aki beszél oroszul és nem tranvesztita katolikus kántor.6