Legyünk aranyhalak – teljesítsük a mackók vágyait – hol a helyünk a glóbuszon

Egy apró halért izgulnak a medvék a  meredek jégfalon. Az éhség nagy úr egy apró falatért ki tudja mire képesek ezek a bundás állatok. lehet, hogy egyikőjük csak megkaparintja azt a halacskát. A hármójuk közül egy, csak egy. Túl kicsi az a hal, hogy osztozkodjanak rajta. Még az is megeshet, hogy a mackók becsúsznak a mély vízbe és ott marakodnak majd. Lehúzzák egymást a víz alá.

Hogy a mesét befejezzem – kedden Putyin,  Oroszország teljhatalmú első embere Magyarország vendége lesz. Felejtsük el, hogy mióta ismerjük, mióta feltűnt a világpolitika színpadán ezer arcát ismerhettük meg. Vagy talán csak kettőt? Aki járatos az orosz ember lelkivilágában az megértheti. Nekik erős ember kell, olyan aki nemcsak elhiteti, hogy ők a világ első számú nemzete, de azt is megérteti velük – ezért áldozatot kell hozniuk. Brezsnyev idején egy hozzánk látogató vendégem vágta a szemembe –  a mi jó létünk ára  az ők nyomorúsága. Egy orosz vezetőnek minimum két arca van. Ki és befelé. Ahogy elvárják.

A keddi találkozónak tétje van. A biztonságos hazai gázellátás és annak az ára. Tehát az orosz elnököt rangján kell fogadni és meg kell érteni, hogy számára se közömbös mennyire képes kitörnie a politikai elszigeteltségéből. S ha a magyar vezetés ebben segítségére lesz számíthatunk a nagy medve hálájára.

Józanul, mi itt közép Európában a magunk nyelvével mint nemzet csak magunkra számíthatunk. Határainkon még tart a háborús konfliktus és a tűzszünethez nem nagy reményeket fűzzünk. Pontosabban egyben bízhatunk. A nagy hatalmak számára egy világégés semmi jót nem hozhat. Ugyanúgy járnának mint mink. Az atomnak, a nukleáris fenyegetésnek köszönhető a még máig tartó béke a világon. Tehát lehet játszani a tűzzel, de mindenki tisztában van meddig lehet elmenni a harmadik világháború határáig.

Majd itt van Európa energiaéhsége, gázra olajra , arra amire a távol-keletiek is spendíroznak. Az, hogy Merkel és Hollande bármikor házhoz megy Putyinhoz nem kell csodálkozni. S azon se ha mi a racionális jól felfogott érdekeink szerint megéljenezzük majd Putyint. Azt, az államférfit, aki Krímt úgy rohanta le mint ahogyan azt a német villámháború forgatókönyveiből merítették volna.

Mi meg ezen a glóbuszon a képen látható hallal lehetünk paritásban. S hogy azok az ordas mackók minket megkíméljenek jobb ha aranyhalként viselkedünk. Ha békén hagynak,   teljesítsük a medve kívánságait! Mind a hármukét.