Amikor még szaladtak a harisnyaszemek – az amcsik ezzel udvaroltak – gazdaságos csempészáru volt

Mit tetszenek tudni a női nylon harisnyáról?

Kevesen tudják, hogy a második világháború idején az amerikai katonák hozták be Európába. Miközben felszabadították a földrészünket mellékesen elárasztották a hölgyeket ezzel a finom szálú mondhatom műanyag harisnyával. A képen már egy svéd harisnyaautomata látható még az ötvenes években.

A háború idején az amerikai katonáknak nem kellett erőszakoskodniuk, egy nylon lábravalóval, egy combfixxel vagy harisnyatartós valamivel bárkit megkedvelhettek. Finoman fogalmaztam?

Amire emlékszem, hogy kezdetben drága volt a harisnya, ahhoz képest, hogy mindig fel vagy leszaladt a szem rajta. A hetvenes években talán – amikor 1200 forint volt a kezdő fizetés – 40 -80 forint volt egy szép üvegszálas. S volt külön erre szakosodott üzlet Miskolc, amit Nylonboltnak hívtak. Vezetője Békési Imréné, csak úgy mondták nejlon Klári. A nevezetes Gömbös játékbolt mellett lehetett ez az üzlet.

S , hogy ne feledjem a harisnya sokáig csempészáru volt ezerszámra lehetett olcsón behozni Bécsből és nagyot lehetett rajta kaszálni. Mígnem kiépült a hazai gyártás.

Ám közben minden boltban volt egy maszek szemfelszedő. Pesti nénikém is foglalkozott ezzel az aprólékos munkával. Hozták neki a leszaladt szemű szagos harisnyákat amit egy különleges géppel pillanatok alatt megreparált. Darabonként hat-nyolc forintért.